úterý 17. července 2012

3D sculpting

Ve 42. čísle časopisu Figure International je mimo jiné velmi zajímavý článek o 3D sculptingu. Jeho autor Jaoquín Palacios na figurce 'Kurt Neumann' z řady Dark Nova poměrně názorně vysvětluje, že vytvořit námět celé figurky v počítači není zase až tak složité. Tedy z jeho pohledu. Stačí figurku navrhnout, vytisknout a podle tohoto masteru nechat zhotovit formy. Zajímavé také je, že celá řada těchto figurek je právě vyrobena metodou 3D sculptingu.

 Původně jsem si říkal, že 3D sculpting bude znamenat konec sculptingu jak ho známe dnes. Na každý pád by bylo fajn mít doma kvalitní 3D tiskárnu a každý víkend si vytisknout alespoň jednu figurku. Možná to tak jednou bude, ale abych se přiznal, tak si to nemyslím.

Stejně jako nástup digitální fotografie neznamenal, že dobré fotky bude dělat každý, nebude podle mého ani 3D sculpting znamenat, že najednou každý zahodí všechny své tmely a hmoty a začne sculptit na počítačích. 

Jednak tomu v cestě stále stojí nedostupnost kvalitních (pro potřeby figurek, tedy jemných detailů) je kvalitní tiskárna opravdu potřeba. Nesmíme zapomenout ani na to, že je potřeba mít alespoň základní znalosti o sculptingu figurek. 

Velkou výhodou je - již nyní - dostupnost potřebných programů Například v článku uvedený program zBrush je k dispozici zdarma po dobu třiceti dní. To na vyzkoušení alespoň jeho základních funkcí rozhodně stačí. Protože jsem si ho dnes nainstaloval, nevím, jak se bude chovat po uplynutí těchto třiceti dnů. Zda se zablokuje zcela, či jen některé své funkce jako například ukládání... Jeho cena je stále vysoká na to, abych si ho kupoval. Určitě je ale zábava si ho vyzkoušet. 

Byť se jedná o 3D program, které jsou obecně známy tím, že jsou složité na ovládání (to není výtka, jen konstatování skutečnosti), tak tento program je opravdu jednoduchý. Nejen, že nabízí již předvytvořené projekty, ale je i poměrně nenáročný. Dost na to, že jsem ho v pohodě rozběhl na svém obstarožním stolním PC s WinXP.
 
Protože nevím o nikom, kdo má možnost kvalitního 3D tisku, program si opravdu pořizovat nebudu, jedná se ovšem o opravdu zajímavou věc. Nemyslím, že je to nějaká revoluce, ale evoluce jistě. Navíc tvárnou hmotu v rukou nenahradí.

Jak říkám, zkuste si ho sami, uvidíte. Velkou výhodou je, že ihned vidíte, co jste vytvořili - což tedy při práci s hmotou také - ovšem vrátit změny je otázkou jednoho kliknutí. Stejně jako to, že si nemusíte hlídat geometrii, protože tu za vás hlídá počítač. 

Žádné komentáře:

Okomentovat