čtvrtek 19. dubna 2012

Texture paints

Tento příspěvek je odpověď (díky za námět) na dotaz uživatele  Elenistar. Snad ale zaujme i ostatní.

Napsal jsem, že nové Citadel barvy texture paints spadají do kategorie 'za hodně peněz málo muziky'. Protože nechci, aby mne někdo podezíral z toho, že jsem nějaký zaujatý - zvláště když jsem nenechal nit suchou na Finecastu - tak jsem se rozhodl napsat něco o barvách Citadel Texture.

Nejdříve ze všeho se podívejte na následující video:


Naprosto přesně tam uvidíte, jak tyto barvy od Citadel vypadají. Snad bych ani neměl používat výraz 'barvy'. Jde o to, že za použití těchto Texture Paints snadno a rychle získáme  povrch na podstavec, který věrně připomíná například hlínu, sníh... Tyto barvy jdou samozřejmě dále barvit, můžete na ně nalepit statickou trávu... V oficiálním textu na stránkách výrobce se můžeme po kliknutí na jednotlivou barvu dočíst, že tyto barvy jsou dostupné v celkem šesti odstínech v klasické lahvičce, ve které prodává GW barvy Citadel. Tedy o obsahu 12 ml. Cena jedné barvy je Ł2,50, což je podle aktuálního kursu necelých 70,- Kč. V ČR se dají sehnat za 65,- Kč. Pokud mě má slabá matematika nezradila, tak za 100 ml bychom zaplatili asi 540,- Kč. A právě v tom je ten kámen úrazu. Ono totiž spotřeba této barvy je vyšší než barvy určené na malování. Takže když uděláme podstavce (ty malé, které GW používá pro své figurky) tak u deseti figurek, budeme mít po žížalkách, tedy Texture Paint dojde. Abychom mohli udělat nějaký větší podstavec, budeme potřebovat této barvy více. Tím pádem budeme mít větší vydání... 

Za více peněz o hodně více muziky

Chtělo by to nějakou alternativu, že? Když pominu klasické lepení písku na podstavce, tak musím říci, že stačí jen se rozhlédnout v nejbližším obchodě pro modeláře, mašinkáře... Kdo má do podobného obchodu daleko, postačí mu internetové připojení a pak stačí objednat v nějakém e-shopu Zjistíme tak, že výhodnějších alternativ je mnohem více než jen jedna. Já jsem si před lety koupil Diorama Texture Paint od firmy Tamiya. Za lahvičku právě o obsahu 100 ml vydáme z peněženky 225,- Kč. Já jsem si koupil asi před pěti lety (nebo tak nějak, bylo to chvilku poté, co se objevily v ČR na pultech), vypotřeboval jsem necelou třetinu obou hnědých odstínů. Tedy zásobu stále mám. Když porovnám, jak se tento přípravek od firmy Tamiya chová, s tím, jak se chová Texture od GW na videu, musím říci, že je zcela stejný. Jen tedy za 100 ml nedáme 540,- Kč. 

Rozhodnutí je na každém. Já jen vím, že si Textures od GW kupovat nebudu.

Na následujících fotografiích můžete sami posoudit, jak moc se liší od toho, co jste viděli na videu.

Srovnejte velikost lahvičky Citadel a Tamiya

Barvu Texture nanáším raději modelovacím nástrojem, špejlí, než štětcem...

... jakmile totiž zaschne, je jako kámen. Jinak se dá ředit vodou.

Můžeme nalepit třeba i statickou trávu disperzním lepidlem.

2 komentáře:

  1. Perfektní představení... díky moc. Hlavně si vážím velmi rychlé odpovědi. (nechápu, že mi tenhle blog tak dlouho unikal) Sám barvím citadelkama a zajímaly mne ty nové nesmysly. Vypadá to hezky, ne že ne... ale za ty prachy. Zůstanu u alternativ. Od včerejška jsem snad přečetl všechno, co se tady přečíst dalo.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za uznání. Hodně tomu napomohlo, že jsem to měl již vyzkoušené. Citadelky používám v poměrně velké míře. Jaké jsou ty nové, to nemám tušení. Tedy Glaze jsem si pořídil, jsou perfektní - rozhodně je doporučuji, Texture jsou takové, jak jsem napsal. Tedy určitě ne špatné, ale předražené. Budu se snažit, aby to tu mělo nějakou úroveň i dále. Tedy nejen malování, ale i sculpting. Hezký zbytek dne.

    OdpovědětVymazat