neděle 22. dubna 2012

Křižák od offa

Řekl bych, že po německých vojácích z období druhé světové války je na druhém místě v mnoha ohledech ještě temnější období křížových válek. Že i z tohoto období je stále možnost přijít s něčím neokoukaný, se opět můžete přesvědčit na fotografiích poslední busty od offa.

Modelovacím médiem je opět Super Sculpey FIRM smíchaný s Fimem. 








9 komentářů:

  1. Pro mne osobně jsou křižáci i podstatně atraktivnější než zamračení esesáci. Kromě bezmezného obdivu mě napadají dvě otázky. První přímo na autora: Co tě vedlo k tomu useknout ten štít? (Pokud je to otázka naprosto mimo mísu, protože nerozumím bustám, tak mě odešlete do patřičných míst)
    A druhá asi na lopeeho. NIkdy jsem bustu nebarvil, ale začíná mě to čím dál víc lákat. Doporučil bys mi nějakou konkrétní? Popřípadě kde bych nějakou hezkou pořídil?

    OdpovědětVymazat
  2. Snad mohu odpovědět i za offa. Shodou okolností jsme se o tom dnes odpoledne bavili. Ten štít je tzv. normanský (říká se mu i mandlový - právě podle toho tvaru). Ten štít byl poměrně velký, ale používali ho jak pěšáci, tak i jízda (pak si ho dávali na krk a chránil jim nohy). Proto byl ostatně oblíbený i mezi pěšáky. Offo říkal, že klidně mohl být i větší. Mohl, ale rozhodně nemusel. Odpovídá danému období. Časem se z něj vyvinul menší štít trojúhelníkového tvaru, jak mají třeba rytíři.
    Jakou bustu? Žádnou konkrétní bych nedoporučil, resp. jen obecně. Vyber si takovou, kterou dokážeš namalovat tak, abys byl spokojený. Někdo začíná s bustou nějakého rytíře, kde není vidět obličej. Někdo naopak. Co je ale dobré, tak si vybrat takovou, která není příliš drahá, ale zase pozor, ať je dobře odlitá (= ať to není kopie - tam nejde jen o cenu, ale i o to, že velmi často udělají kopii nerozdělenou na jednotlivé díly - třeba tenhle křižák jich mám mít (zatím) celkem osm. A čím méně dílů, tím hůře se to maluje. Takže na tvém místě - já tak začal - bych si koupil nějakou velkou figuru z plastu a tu zkusil namalovat. V mém případě to byl voják (Němčour :-/) od Tamiye (v MPM). A pak jsem zkusil bustu. Hlavně maluj takovou, která se ti líbí. Nezapomeň, že spolu strávíte docela dost času. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ten důvod, že ten štít není celý, je jednoduchý - nevešel by se, resp. busta by se pak špatně dávala na podstavec. Nic jiného v tom není.

      Vymazat
  3. Ke štítu, tak ted tomu rozumím. Působil na mě, jako useknutý kruhový. Takhle to dává smysl. A taky už to vidím.

    K té bustě. Pořádně ani nevím kam bych si to měljít koupit. Standardní modelářství? Ogří doupě? Jsem pražák, takže jestli máš nějaký konkrétní obchod. A rozhodně bych chtěl zkusit právě s tím obličejem. Chápu, že to dopadne katastrofálně... ale někdy se začít musí. Si pak pujdu nakoupit ještě další pleťové odstíny. Díky za podnětné tipy.
    Jenom mě ted dost štve, že se pro samé barvení pro ostatní nedostanu na ty svoje figurky. :(

    OdpovědětVymazat
  4. Zeptal jsem se, tak vydrž. Já teď do Prahy pravidelně nejezdím, tak už to tam moc neznám. Jinak já si kupuji figurky hlavně v e-shopech. Tedy ty poslední si dělám sám, případně tedy právě od offa - opičák Thade.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji, rozhodně nespěchám. Říkám, že sám ted nevím, co dřív barvit. máš někde nějakou rozsáhlejší osobní galerii?

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím, jestli se tomu dá říkat galerie, ale některé mé věci se dají najít tady: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=123&t=25403 . Někteří lidé (většina) tam jsou ochotní, poradí. Ale pozor, někteří figurkařinu naprosto znechutí. Mohli by poradit i ohledně toho, kde by šla v Praze sehnat busta. Já tam již poslední roky pravidelně nejezdím, takže nevím. Ale určitě bych se ptal v modelářských obchodech jako je MPM, Pecka Modelář, Ogří Doupě... Kdysi mi tam poradili. Tedy snad ještě existují. Tam by mohli poradit.
    Čuníka bych nerozbíjel, nakupoval bych s rozmyslem...
    Martin

    OdpovědětVymazat