pondělí 19. března 2012

Led



Znáte to. Dokončujete nějakou práci, na hodinách tři hodiny ráno a vy již od tří hodin odpoledne předešlého dne přemýšlíte, jak zachránit situaci. A spásný nápad ne a ne přijít.

V mém případě se stalo to, že jsem chtěl dokončit model německého Stugu III/B, pod kterým se někde v Rusku na jaře 1942 propadl led. Srovnávat tank s osobním autem, jehož řidič si i v těchto dobách myslí, že si zkrátí cestu přes zamrzlou řeku, jelikož led auto unese, je poměrně hloupé. Přeci jen rozdíl v hmotnosti je pár tun. Ovšem protože se mi nechtělo dělat tři ztracená kola, rozhodl jsem se pro ten tank, ať si říká, kdo chce, co chce. Díky kamarádovi jsem navíc i získal fotografie, kde byly vyfoceny tanky, jejichž řidič si možná myslel to samé, co si myslí onen řidič osobního auta. (Ještě jednou díky za fotky, Pavle.) 

O tom, že ledové kry udělám z čirého resinu, do kterého namíchám trochu modelového sněhu a dotónují ho barvou, jsem tak nějak nepochyboval. Konečně již jsem si to zkusil a šlo to. Času bylo navíc dost. Resin zcela zatvrdne (alespoň v návodu to tak říkají) za 24 hodin. Ovšem když jsem resin vyndal ze skříně, uvědomil jsem si, že to tak snadné nebude. Tvrdilo (jedna ze dvou složek) Artificial Water od firmy Andrea (mimochodem skvělá věc) jsem podle všeho při posledním použití pravděpodobně špatně zavřel a milé tvrdidlo tak nějak vyteklo. Tedy Artificial Water jsem použít nemohl. 

V zásobě jsem měl ještě Crystal Resin od firmy Gedeo. To je také šikovná věc. Opět se jedná o dvousložkovou pryskyřici. Dá se sehnat v papírnictvích. Takže jsem smíchal obě složky a čekal. A čekal. Čas se krátil, protože jsem měl jako konečný termín sobotu ráno, kdy jsem měl přistoupit do auta směr soutěž Panhers Cup. Resin měl ovšem jiných časový rozvrh a odmítal brát v úvahu, že by měl ztuhnout. Já si navíc začínal připadat jako bratranec hrdinů ze seriálu '... a je to!'. Je možné, že jsem obě složky resinu špatně promíchal. Ať to bylo jakkoli, led jsem z resinu udělat v danou chvíli nemohl. Čas letěl jako bláznivý, či jak to Karel Gott zpívá (mimochodem zpívá to tak, ovšem najděte si to sami: Karel Gott, 'Muzika'). Prostě si představte antifanouška Karla Gotta, který si navíc připadá jako kříženec Pata a Mata. Asi jako kdyby zapřísáhlý fanoušek fotbalové Sparty dělal šéfa fanoušků slávistickému kotli. Opravdu groteska.

Naštěstí jsem si v tu chvíli vzpomenul na to, že mám doma vypalovací hmotu, kterou jsem si přiobjednal společně s již vyzkoušeným Translucent Liquid Sculpeyem. Spása se jmenovala PREMO! Sculpey Accents - Průsvitná. Chtěl jsem tuto hmotu vyzkoušet na jiném projektu, jenže když na Kozáky přijde nouze, také mění své plány. Já se tedy rozhodl pro to, že rozlámané ledové kry udělám z této hmoty.





Ledové kry

S hmotou se pracuje stejně dobře jako s jakoukoli jinou podobnou hmotou. Vyválel jsem si tedy tenké plátky, které jsem dal do trouby. Opět platí stejná teplota jako u Sculpeye. Tedy 130°C a 15 minut. Čím silnější vrstvu máme, tím déle je potřeba zapéct. To je ovšem třeba sledovat a mít na to to, co já jsem neměl. Totiž čas. Hmota po vypečení nebude i tak průhledná jako sklo. Ovšem právě pro ztvárnění ledové kry se hodila, byl jsem mile překvapen. Jen mě mrzí, že jsem neměl čas, protože rozlámaný led nepraská tak jednoduše, jak jsem nakonec na podložce udělal. Ovšem i tak jsem spokojený. S čím příliš spokojený nejsem, to je samotná voda.

Voda

Protože jsem neměl jinou možnost, použil jsem tavnou pistoli. Voda ve výsledku nevypadá příliš dobře, ovšem použít se nakonec dá. Rozhodně je to lepší než prázdná díra, navíc zalít mezery průhledný resinem nebude v budoucnu žádný velký problém. V čem se mi naopak líbí, je výsledná barva. Dlouho zamrzlý silný led je spíše bílý. Během rozmrzání pak tmavne díky tomu, že začíná být vidět černo modrá voda pod ním.

Co já bych tedy doporučil, je připravit si jednotlivé kry v klidu předem. Jednak díky tomu získáme reálnější tvar, navíc se můžeme více věnovat jejich tloušťce - tedy aby každá byla maličko jiná. Ovšem i bez toho snadno docílíme toho, že když se na výsledek práce někdo podívá, řekne si, že se dívá na led. 


2 komentáře:

  1. U tohohle ne. Nebyl čas. Navíc jsem to zkoušel jednou a to nebyla žádná hloubka (ani ne centimetr). Tady nevím, jak by to dopadlo, navíc jak ho dostat ke kolům na podvozku???

    OdpovědětVymazat