pátek 2. března 2012

Černá podruhé....

Zatímco u se Lifecolor se nejednalo o šest barev, které dohromady tvořily jeden celek, u setu Andrea Black Paint Set je tomu jinak. Tyto barvy jsou namíchány dohromady tak, že tento celek tvoří. Tedy na základ nanášíme světla, pak stíny. Výsledkem by měla být vystínovaný černý povrch. 

Setkal jsem se s názorem, že tyto barvy jsou jedna jako druhá. Nebudu s tím nijak polemizovat, raději přikládám opět fotografii těchto barev. Fotografie byla pořízena tak, že jsem pomocí štětce na bílou čtvrtku rozetřel jednotlivé odstíny. Posouzení, jak barvy vypadají, nechám na vás. Fotografii jsem nijak neupravoval. Jen jsem v grafickém programu vystřihl ukázky daných barev a přemístil na černé pozadí.  

Black Paint Set Andrea, na figurce natřeno, na stromu a kamení airbrush

Celý vtip v používání akrylových barev - včetně barev ze setů - je v tom, že samy o sobě jsou to jen barvy jednoho konkrétního odstínů. Světlost barvy můžeme měnit naředěním barvy, ale to je vše. V používání akrylových barev jde však i to, že je mícháme mezi sebou navzájem. Tedy jak barvy jednoho setu mezi sebou, tak i s jinými barvami. Pokud není cílem dosáhnout například komiksového dojmu z figurky, dokonce k těmto barvám musím i další přimíchat. 

Podle toho, jak velí teorie barev. Pokud to neuděláme, budeme mít jen nevýrazný flek podle všeho nějaké tmavé barvy, která se bude blížit hodně tmavé černohnědé - schválně si zkuste smíchat zbytky všech základních barev na paletě, uvidíte.

Barvy Andrea osobně řadím mezi ty nejlepší barvy pro figurkáře, které se mi do této chvíle dostaly na můj modelářský stůl. Nejsou přímým konkurentem barev Lifecolor. Ovšem pomocí těchto barev odstíny ze setu LC namíchám. Opačně by se mi to s pravděpodobností hraničící s jistotou, nepovedlo. Ovšem něco podobného dělat bych si sice za naprostou ztrátu času neodvážil označit, ale za něco složitého a zdlouhavého ano. 

Pokud se pozorně podíváte na obrázky černých barev z obou setů, určitě si všimnete, že se nejedná jen o absolutní černou a pak 'nějaké' šedé.  Zesvětlování barev pomocí bílé je totiž poměrně nebezpečná záležitost. 



Ovšem o tom, jaké barvy vlastně tvoří stín, si popovídáme někdy příště. Závěrem k tomuto setu bych jen řekl, že kdo nechce používat černou barvu pravidelně,  nebude ani podobný set potřebovat. Byla by to i zbytečnost. Ovšem pokud se tak rozhodnete, nesmíte zapomínat to, že černá není jen jediná barva, ale že mezi absolutní černou a absolutní bílou je ještě nepočítaně dalších odstínů. 

Závěr

Barvy Andrea jsou matné, dobře kryjí. To samé platí i pro set LC. Oproti barvám LC jsou v obvyklých lahvičkách s kapátkem, ve kterých jsou prodávány i další barvy této firmy i firmy Vallejo. Před kápnutím barvy, resp. vytlačením (někdy barva může být i hustější) pořádně protřepat. Míchat se nedají. Zamíchat naopak musíte barvy Lifecolor. 
Pro malování gumy a pneumatik jsou vhodné barvy Lifecolor. Barvu stačí jen použít, vypadají velmi věrně. Figurkáři naopak více užijí set Andrea, protože tyto barvy v sobě neobsahují tolik moc přidané jiné barvy. Rozhodnutí je na každém. Samozřejmě ještě zbyla možnost si koupit jen jednu černou a naučit se barvu namíchat. Vybrat si již ale musí každý z vás.

Samozřejmostí je, že jak barvy Andrea, tak i barvy Lifecolor se dají nanášet jak štětcem, tak i pomocí stříkací pistole.

Příště do celé záležitostí setů barev vnesu trochu světla a povíme si něco o setu White Paint Set.

Žádné komentáře:

Okomentovat