pondělí 5. března 2012

Generál Thade z Planety opic aneb Busta od offa

Jednou z nejtěžších věcí, kterou musí vyřešit každý, kdo již je dost zdatný a dokáže vymodelovat i něco více než jen kuličku, je správná volba tématu další práce. Cením si těch, kteří překročili svůj stín a jejichž práce není jen postava vojáka s pokrčenou levou nohou. Případně tedy pokrčenou pravou nohou.

Pro nás ostatní je pak opravdovou radostí práci těchto lidí studovat, případně pak i malovat. Pokud se tedy svou práci rozhodnou prodávat. Má veliké štěstí, že k těmto lidem patří jak he11_knight (Saša Bilibov, jinak Polaris) , tak i offo.

Offo

Když jsem připravoval tento příspěvek, požádal jsem offa, zda by neodpověděl na několik otázek:


Offo,  vlastním jménem Mgr. Pavol Ovečka,

Vyštudovaný učiteľ. 10 rokov praxe aj ako učiteľ výtvarnej výchovy. Montálne práca v leasingovej spoločnosti ako špecialista obchodných vzťahov.  

Skúsenosti s výtvarným umením : techniky - kresba , maľba , grafika, airbursch. tvorba loga , interierový desing.

Koníček : Modelárčina spojená s históriou. Začiatky v 18 rokoch . Najskôr lietadlá - hlavne Luftwaffe občas technika opäť nemecká 2. sv. vojna. Neskôr prechod k figúrkám - maľovanie a v posledných rokoch skulpturálna tvorba.

Ostané záujmy: Rodina- dvaja synovia. Šport - minikáry, futbal, volejbal, lyžovanie.


Generál Thade


Film Planta opic (2001)
Offo mi zaslal fotografie (ještě jednou díky za ně!) čtyř svých posledních bust, které vytvořil ze zapékací hmoty Super Sculpey FIRM a Fimo. Jako první z nich jsem vybral bustu generála Thadea z Planety opic (2001). Tato předloha je jednak náročná sama o sobě, protože se jedná jednak o velmi originální nápad, navíc to není člověk, ale opice. Tedy předloha složitá hned z několika důvodů. Tím prvním je skutečnost, že byť se nejedná o člověka, jedná se o zvíře, které pozná i ten, kdo by nikdy neviděl film Planeta opic. Samotný film je pak druhým zádrhelem – film si může každý prohlédnout a nekompromisně bustu zkritizovat. Tou poslední překážkou, kterou si na sebe navíc offo přichystal dobrovolně a já jí měl možná začít, je právě onen fakt, že se jedná o opici. Nikoli nějakou konkrétní, ale o opici jako předobraz.Tedy zvíře, které každý zná. Nebo si to alespoň myslí.
S tím úzce souvisí skutečnost, že opice má jinou anatomii než člověk. To je vidět  nejlépe při pohledu z profilu. Kdyby totiž měl opičák krční páteř krátkou a rovnou jako člověk, nepůsobil by vůbec přirozeně. Ve filmu si tvůrci poradili pomocí kombinací modelů a počítačových triků. Přeci jen generála Thadea hrál člověk. Offo si musel poradit sám. Jak se mu to povedlo, již nechám na posouzení každého z vás.
Rád bych jen dodal, že vedle představení další práce od offa, na tomto blogu naleznete i tipy a triky ze samotného sculptingu projektů od tohoto autora.

Galerie

Krunýř ozdobený zlatými opicemi...


...a jeho podoba na dokončené bustě.  Za povšimnutí stojí věrné vymodelování poškození.









1 komentář: