pátek 6. ledna 2012

Štětce

Přemýšlel jsem, jak bych měl začít s blogem v novém roce. Nakonec jsem se rozhodl pro článek, který jsem kdysi napsal pro stránky našeho mladoboleslavského modelářského klubu KPM Mladá Boleslav. Dal jsem si s ním poměrně dost práce. A protože nemyslím, že jste ho četli, tak jsem ho jen lehce upravil a dávám ho sem jako první příspěvek v roce 2012. Mimochodem vše nejlepší v novém roce. Asi si ještě užijeme...



O důležitosti štětců a jejich údržbě snad ani není potřeba příliš dlouho dumat. Bez správného štětce se prostě neobejde nikdo, kdo to s modelařinou myslí vážně. Přesto jsem si všiml, že ne každý má ohledně něčeho tak zdánlivě obyčejného jasno.

Štětce jsou v převažující většině vyráběny z přírodních a syntetických vláken. To, z čeho je štětec vyroben, se také odrazí na celkové ceně. Na rozdíl od stříkacích pistolí zde rozhodně neplatí, že čím dražší, tím lepší. Při koupi drahého štětce si zejména kupujete právě tu značku.

Štětiny jsou spojeny přírodním provázkem, popř. provázkem z nylonu, následně vloženy do kovové objímky a zalepeny lepidlem na bázi vosku. Poté se do objímky zalisuje plastové či dřevěné držátko. Postup každého výrobce se může lišit, nám však toto zcela postačuje. Ač se to může někomu zdát zbytečné, je NUTNÉ znát to, jak je štětec vyroben, abychom poté o něj mohli správně pečovat.
Právě proto, že štětinky jsou spojeny lepidlem na voskovém základu, DŮRAZNĚ se NEDOPORUČUJE štětce vymývat horkou vodou. Dojde tím právě k porušení tohoto lepidla a štětec se jednoduše rozpadne. Většinou se to nestane hned, ale postupně. Poznáte to jednoduše tak, že štětinky ve štětci nedrží tvar a namalování tenké čárky se stává nemožným. Navíc může dojít k zatečení vody mezi držátko štětce a kovovou část. Protože tato místa nejsou vodotěsná, dojde k nabobtnání dřeva a následnému odpadnutí držátka a objímky.

Vlas štětce
Štětce se původně vyráběly z lidských vlasů, které se pro výrobu štětců používají stále. V dnešní době však můžeme zakoupit štětce, jejichž štětinky jsou vyrobeny z umělých vláken (syntetický nylon). Tyto štětce se nejlépe hodí pro malování akrylovými barvami.

Přírodní štětce

Sobolí štětinky jsou obecně považovány za nejlepší přírodní materiál. Poznáte je podle označení SABLE na štětci. Red sable je typ štětců, jejichž materiál se získává z chloupků lasiček. Tyto štětce se vyznačují snadnou údržbou a jsou oblíbené zejména mezi mezi začínajícími uživateli. Štětce Kolinsky (Kolinsky Sable) patří mezi ty dražší. Jsou vyráběny ze štětiček z ocásků lasiček žijících v severovýchodní Asii. Tyto štětce vynikají tím, že mají schopnost si udržet typický tvar kužele. Štětce vyrobené ze štětin dobytka, jezevců, koz, koňů nejsou vhodné na modelařinu (zejména na malování figurek), protože tyto štětce nejsou schopny udržet ostrou špičku.

Syntetické štětce

Syntetické štětce jsou relativní novinkou. Vyrábějí se zejména z vláken nylonu a polyesteru. Výhodou těchto štětců je, že jsou vyráběny v různých tvarech (i kulatých jako štětce přírodní) a jejich vlastnosti jsou také přírodním štětcům velmi podobné. Z hlediska modeláře je důležité to, že jsou odolnější vůči poškození různými ředidly. Také nevypelichají tak snadno. Nekvalitní syntetické štětce však velmi často vytvoří ve špičce kudrlinku, která je velmi nepříjemná a prakticky se nedá odstranit jinak než zastřižením. Někdy také ve špičce vytvoří tzv. rybí ocásek.
Z výše uvedeného platí jediné – ať už používáte štětec libovolného druhu (syntetický či přírodní), je více než vhodné si vybrat štětec kvalitní. Z tohoto pohledu jsou vhodné prodejny výtvarných potřeb, kde vám i poradí. Je tedy dobré vědět, jaký druh barev budete používat a jakým ředidlem budete tyto barvy ředit. Budete-li mít možnost si štětec před koupí i vyzkoušet (před prvním nákupem rozhodně doporučuji), pak vám bude stačit trocha vody a papír, na který namalujete několik tahů. Snadno pak poznáte jednak to, zda štětec dobře drží stopu, pak také to, zda se štětec nepoškozuje, zachovává svůj tvar.

Na připojené fotografii vidíte (zleva):
správný tvar štětce, rybí ocásek, štětec s polámanými štětinkami a štětec s kudrlinkou.


Vybíráme štětec

Kupujete-li štětec, je důležité aby štětec neměl žádné viditelné vady. Mezi ně patří zejména to, že štětec má polámané jednotlivé štětinky. Mezi vadu štětce však rozhodně nepatří rovnoměrné roztřepení štětce. Podobnou „vadu“ odstraníte jednoduše tak, že vlákna štětce namočíte do vody a plynulým pohybem po papíru směrem k sobě štětec osušíte. Nakonec ještě jemně prsty vytvarujte špičku štětce. Někdy stačí, když mokrý štětec jednoduše oklepete tak, že štětec držíte v jedné ruce špičkou k zemi a udeříte rukou o druhou ruku (nikoli do štětce!). Voda na štětci nezůstane a velmi často se štětec vytvaruje do špičky sám. Nebudete-li již štětec potřebovat, nezapomeňte ho ochránit tak, že na špičku štětce navléknete trubičku z umělé hmoty. Většina lepších štětců se prodává již s touto ochranou. Nemáte-li některé ze svých štětců takto chráněny, stačí jednoduše ustřihnout několik centimetrů obyčejného brčka.


POZN.: Jako nejlepší a nejrychlejší způsob se mi v posledních letech osvědčilo to, že špičku namočeného štětce si vložím do dlaně, dlaň lehce přivřu – štětec mi zapadne do rýhy v dlani – a štětec vytáhnu rovnoměrným pohybem k sobě. Špička zaručena!

Péče o štětce


Chcete-li prodloužit „aktivní život“ svým štětcům, musíte dodržet několik pravidel: NIKDY štětcem nemíchejte barvy, NIKDY neponořujte štětec do barvy tak hluboko, abyste ponořili i kovovou objímku, protože v těchto místech dojde k usazení barvy, jejímu vytvrdnutí a následnému rozpadnutí tvaru štětce. Používáte-li štětec tak dlouho, že si všimnete, jak se barva postupně dostává blíže a blíže k objímce, ihned přestaňte štětec používat a vyčistěte ho (viz dále). Neuděláte-li to, dojde k výše zmíněnému poškození štětce. Používáme-li silně naředěné barvy (to je vlastně podstata malování akrylem), pak stačí průběžně štětec vymývat. Namáčíte-li štětec velmi málo, přesto jeho vyčištění doporučuji, protože dochází ve štětci ke vzlínání barvy a není v lidských silách tomu zabránit.

Čištění štětce

Nejlépe se na čištění hodí vlažná voda (pracujete-li s barvou ředitelnou jiným ředidlem, štětec jím nejprve vyčistěte) a mýdlo. Tekuté mýdlo je také vhodné, vždy dejte však pozor, aby na štětci nezůstaly zbytky mýdla. Štětec položte na mýdlo a táhněte směrem k sobě. NIKDY štětcem nepohybujte směrem proti štětinkám, „proti srsti“. Uděláte-li to, jednak dojde k tomu, že se vám štětec začne do mýdla bořit a také dojde k polámání štětinek a tudíž ke zničení štětce. Štětec vymývejte pravidelně během samotné práce s barvami. Budete-li se o štětec starat, vydrží vám mnoho let. Neuděláte-li ti, štětec velmi rychle zničíte. Máte-li tu možnost, můžete k čištění štětců používat i speciální mýdla k tomuto účelu vyvinutá. Nemáte-li podobné přípravky, je zbytečné je kupovat.

Vyčištěný štětec postavte tak, aby stál špičkou nahoru. Stačí nějaký kelímek. Nejlepší však jsou nějaké těžší nádoby (kameninové hrnky apod.). Umístíte-li štětce do podobné nádoby, nestane se vám, že byste nádobu překotili a náhodou štětce poškodili. Je-li to také možné, skladujte tuto nádobu se štětci na nějakém uzavřeném místě, protože prach štětcům škodí. Při samotném malování také. Nemáte-li tuto možnost, pak štětec před použitím otřete do vlhkého hadříku, popř. vyčistěte.

Jaký štětec tedy koupit?

Platí to, že si každý modelář vybere dle své potřeby. Proto je nejlepší koupit jen jeden druh štětce na vyzkoušení a osvědčí-li se, můžeme koupit další. Koupíme-li značkový štětec, kupujeme určitou kvalitu, ale otázkou zůstává, zda se vyplatí. V současné době můžeme vybírat z velkého množství různých druhů štětců a není příliš velkým problémem najít ty, které se od ostatních neliší kvalitou, ale jen cenou.

Štětce vyráběné modelářskými firmami (například Tamiya, Humbrol atd.) se mi příliš neosvědčily. Myslím, že jsou předražené (kupujme značku, pamatujete?!). Štětce je nejlepší (!) kupovat v obchodech pro výtvarníky. Firma MPM prodává kvalitní štětce daVinci – u nich mi přijde vynikající poměr výkon/cena. Také bych doporučil mít relativně velkou zásobu (10 a více kusů) štětců. Tato rada se týká zejména figurkářů, protože je potřeba, aby při používání (zejména) olejových barev štětec pořádně před dalším používáním, a po jeho vyčištění, dobře oschl. Například Natalie Melnik na svém DVD říká, že co figurka, to nový štětec.Ona se malováním figurek živí. Při správném zacházení nám štětce vydrží dlouho. Ovšem jakmile neudrží špičku, je čas se jich zbavit.

Jinak je to však opravdu tak, že si každý musí najít ten svůj štětec. Přeji vám hodně modelářských úspěchů a vašim štětcům dlouhý život. Snad vás tento článek zaujal a u dalších článků nashledanou.

Pomocné prameny: internet 

2 komentáře:

  1. hlásím překlep - DaVinci - hledej 'pavinci'.
    prosím pak smáznout tenhle komentář, díky

    OdpovědětVymazat
  2. Opraveno - díky za upozornění. Dovolím si to ten komentář ponechat, protože to jednak beru jako odezvu od vás, čtenářů (moc díky). A tedy pak i odezvu ode mne - že to čtu a zajímá mě to. Jinak ty překlepy... tohle sice vzniklo automatickou opravou, protože jsem si ten původní článek překopíroval do Wordu. Ale vypnout si automatické opravy, bylo by to mnohem horší. Ještě jednou díky - četl jsem to po sobě dvakrát, ale tohohle jsem si nevšiml ani jednou. MŠ

    OdpovědětVymazat