úterý 31. ledna 2012

Translucent Liquid Sculpey - úvod


Přípravek Translucent Liquid (TL) od Sculpey se skrývá v na první pohled nenápadné lahvičce z neprůhledného bílého plastu s černým víčkem které je upraveno tak, abychom z lahvičky snadno dostali samotný TL. Ten se svou konzistencí nejvíce blíží tekutému medu. Je bez zápachu, bílým zabarvením připomíná disperzní lepidlo. Je však nelepivý, na dotek trošku mazlavý. Malým dětem do rukou nepatří.

V samém počátku jsem si říkal, že přiblížit TL nebude nijak složité. Spíše jsem přemýšlel nad tím, jak co nejlépe popsat své praktické zkušenosti. Jenže nebylo by hezké, kdybych popis TL odbyl krátkým článkem. Jedná se totiž o produkt, který má mnoho možností. Opravdu hodně. Přijde mi, že každý si vymyslí nejlepší způsob, jak TL využít. Pomocí TL můžeme totiž vytvářet vlastní (zapékací) barvy na sklo, průsvitné fólie, otisky fotografií, kreseb, může do něj přidávat olejové barvy, pigmenty… Možností je opravdu mnoho. Já se v následujícím nepravidelné seriálu zaměřím na to, jak využít TL v modelařině a zejména pak figurkařině. I tak objevování dalšího využití TL bude na každém.

Co to tedy Transer Liquid vlastně je?

Základní fyzické vlastnosti jsem již popsal. Jenže tyto vlastnosti se dramaticky změní, pokud TL zapečeme. Vlastní zapékání je velmi podobné zapékání polymerových hmot Sculpey. Tedy teplota 130°C. Jen doba je delší. Tedy místo obvyklých patnácti minut můžeme TL zapékat až třicet minut. Krátkodobě je také možné teplotu zvýšit – nijak radikálně, navíc pokud nemáte možnost teplotu v troubě přesněji kontrolovat, je lepší zůstat u uvedených 130°C. V případě TL totiž platí, že při vyšší teplotě více zprůhlední. A to je právě ta jedinečná vlastnost TL.  Po zapečení zmizí bílá barva, TL zprůhlední a nejvíce ze všeho připomíná – tedy alespoň u mně to tak je – měkčený plast nafukovacích hraček.

Pokud TL neobarvíme, je průhledný s matným povrchem. Pokračovat budu v další části. Díky technickým problémům s vyvoláním pořízených fotografií musím počkat na zítra. … Prostě musím dobít akumulátor u digitálního foťáku. :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat