čtvrtek 26. ledna 2012

Nekupujte padělky

Dobrý den všem. Komerční padělání figurek do značné míry ničí figurkařinu nejen v České republice. Je veliký rozdíl mezi kopií pro své vlastní účely a kopírováním prostě a jen pouze na kšeft. Ponechám stranou kvalitu některých kopíí. On totiž již to, že bychom o tom diskutovali, bychom vlastně nepřímo řekli, že kopírovat se smí. Sám ze své zkušenosti vím, že pokud někdo maluje jen ukradené kopie, jeho další rozvoj v malování se zastaví a dál se nedostane prostě proto, že neví, jak má figurka vypadat.
Smutnou skutečností také je, že někteří figurkáři na tom založili svou živnost. Totiž koupili si originál, ten si namalovali a z něho nasekali kopie, které vesele prodávali.

V důsledku této špatné situace je podnikání čistě v oblasti figurek podnikatelskou sebevraždou a pokud navštívíte modelářské soutěže, takřka jistě na padělky narazíte. A znovu opakuji, že tím nemyslím to, že si někdo udělá kopii třeba pušky, kterou pak i smění s kamarády.

Pokud se vám tedy nelíbí, že se krade práce skulptorů a jiní na ní parazitují, umístěte níže umístěný obrázek na své blogy, rozešlete ho po sociálních sítích. Děkuji. Navíc doba, kdy bude technicky možné ukrást například i model letadla, se blíží.

Tento obrázek jsem na svůj blog umístil na nepřímou žádost uživatele Renéduret na stránkách Planetfigure. Jen jsem ho opatřil českým textem (nejedná se doslovný překlad!).

Díky všem.

Ještě mě tak napadlo, že když budeme kupovat padělky, nebude se s námi žádný výrobce bavit o tom, jestli by nestálo za to, aby snížil ceny svých produktů a případně zlepšil jejich kvalitu.

Žádné komentáře:

Okomentovat