úterý 22. listopadu 2011

'Eavy Metal Masterclass - recenze knihy

‘Eavy Metal Masterclass je kniha o devadesáti šesti stranách plná článků těch nejlepších malířů figurek-zaměstnanců firmy Games Workshop.

Pod značkou ‘Eavy Metal jinak více či méně pravidelně vycházejí články, podrobné návody (většinou metodou ‚krok-za-krokem‘) malování figurek. Někdy je článek pojatý tak, že v první části je přiblížena teorie, v další části je pak na figurce prakticky ukázána teorie v praxi.

A co v knize najdeme? Opravdu malíře (osobně myslím, že toto je zcela na místě) nejen čtenářům časopisu White Dwarf:

- Joe Tomaszewski - Captain Cato Sicarius
- Joe Tomaszewski - Skulltaker
- Darren Latham - Ork Warboss
- Keith Robertson - Chaos Lord on Daemonic Steed
- Neil Green - Wolf Guard
- Neil Green - Elrond - Master of Rivendell
- Anja Wettergren - Urien Rakarth (exclusive to this book)
- Joe Tomaszewski - Vermin Lord
- Kornel Kozak - Daemon Prince
- Neil Green - Dark Elf Dreadlord
- Joe Tomaszewski - Chaos Lord
- Fil Dunn - Mordor Troll
- Darren Latham - The Sanguinor


V knize najdeme průvodce, jak namalovat vlajky, kovy, kovy metodou NMM (non-metallic metal), obličeje, kožešinu, kosti, pláště, bojové poškození, energetické zbraně, orky, rohy, přímé světlo (direkt light)… Vše na kvalitním papíře.

Osobně se mi líbí průvodce, jak jsou právě v časopise White Dwarf dělány – tedy přehledně, opravdu kvalitně vyfoceny, texty jsou dobře a srozumitelně napsány. Byť je kniha anglicky, vzhledem k velkému množství fotografií a obrázků není znalost angličtiny ani příliš potřeba.

I přes poněkud vyšší cenu (ne však v daném oboru) knihu doporučuji. Osobně přínos knihy řadím na vyšší úroveň, než mnohá návodná videa, kde je možné sledovat, zda a jak dobře má autor ostříhané nehty, ale z vlastní figurky toho moc vidět není. Případně není dobré světlo… Ono totiž to, jak nafotit figurku, se dá z té knihy odkoukat. Já dávám 8,5/10, kdo pravidelně nečte časopis White Dwarf, klidně si může bod přidat.

Na straně 96. je pak tabulka barev, které vyrábí GW pod značkou Citadel. Na vnitřní straně obálky pak nalezneme galerii fotografií nabarvených figurek. Kniha je lepená. Vytištěná v Číně :( - za to ten půlbod dolů.

Pozor, jedná se o limitovanou nabídku! Bohužel jsem si to již v případě GW ověřil. Zatím se sehnat ale dá. Otázka je, jak dlouho.


Kniha na games-workshop.com
V ČR na www.fantasy.cz (zde jsem ji v neděli objednal, podle popisu již není, ale protože ji v nabídce mají, snad půjde objednat ?)

Žádné komentáře:

Okomentovat