pondělí 28. listopadu 2011

Barvy Citadel a jejich obaly


Obecně se dá říci, že k tomu, abychom získali do vitrínky povedenou figurku, potřebujeme hezkou figurku (zajímavý a povedený sculpt), dále dobrý štětec, kvalitní barvy a klidnou ruku. Dnes bych se rád zaměřil ne jen na barvy samotné, ale i jejich vlastní obal. A protože se tento blog zabývá akrylem, nebudu se od tohoto tématu odklánět (no tedy poslední dobou zní toto slovo vážně divně) ani nyní.

Zatímco u barev jako je Vallejo se jejich obal příliš nemění, u barev Citadel se za posledních pár let změnil několikrát. A ne vždy to byla změna k lepšímu.

První – alespoň v mém případě – barvy Citadel byly v šestiboké lahvičce. Do jedné lahvičky se vešlo 17,5 ml netoxické barvy.

Samotné barvy jsou kvalitní, někdy obsahují méně pigmentu – nekryjí tolik, vyžadují více vrstev, jenže to já osobně nepovažuji za chybu. Jen pozor na to, že u malování akrylem platí, že raději čtyři tenké vrstvy, než jednu tlustou. Barvu samotnou míchám s kapkou vody až na paletce.

Lahvičky měly problém v tom, že se časem nepříliš dobře otevíraly. V jednom případě mi víčko dokonce při otevírání prasklo a barvu jsem musel přelít do náhradního obalu. Na to je ideální obal od kinofilmu. Barvu v něm mám přelitou již asi pět let a stále je stejná, nevyschla. Ono vůbec tyto barvy, pokud byly v uzavřeném obalu, nevysychaly a nevysychají. Pokud budete mít možnost je od někoho koupit, či jinak získat, neváhejte. Jsou to opravdu dobré barvy. Jen tedy samotnou bílou (skull white) snad raději ani ne. Ta příliš dobře nekryje.

Pak firma Games Workshop přišla s jiným obalem a víčkem na závit. Barva samotná obsahovala více pigmentu, ale musela se více naředit. Opět ale žádný problém. Co bylo výrazně (!) horší, byla skutečnost, že k samotnému otevření barvy byla zapotřebí velká síla – řešil jsem to kleštěmi, v tomto případě ale opatrně. Je to na vlastní riziko. Jenže stejně si zkuste namalovat tenkou linku, když jste předtím bojoval s víčkem od barvy. Při rozmíchání protřepáním totiž barva zatekla do závitu, který pak takřka nešel otevřít. A nepomohlo důkladné vytření víčka i závitu. Navíc bohužel tyto barvy velmi vysychají. Zda je to špatnou konstrukcí obalu… Asi ano. Proto pokud je někde uvidíte, ruce pryč!

Sama firma GW tento fakt poměrně rychle uznala a konstrukci víčka změnila tak, nebylo třeba víčko odšroubovat, ale jen odklapnout. Sice zůstal – pro mne divný - černý plast, jenže konečně šlo s barvami pracovat.

Zatím poslední verze obalu je lahvička z průhledného plastu kónického tvaru s víčkem taktéž z průhledného plastu. Víčko je opět odklapávací.  Lahvička se dobře drží v ruce – případně (a to doporučuji) v držáku na stole. Co je na tomto obalu z mého pohledu takřka geniální, je samotný fakt, že díky průhlednému plastu je dobře vidět samotná barva, tedy obsah lahvičky. Opravdu šikovný detail. Nevím, jak se budou barvy chovat po letech, ale zatím na mne působí velmi dobře. Obsah 12 ml by mohl být větší (Vallejo jsou stále 17 ml), jenže na druhou stranu za všechny ty roky se mi podařilo zcela vypotřebovat opravdu jen pár barev. Lepší je koupit si po letech novou.

Barvy Citadel Foundation mají skvělou kryvost. Ta je však vykoupena tím, že barvu musíme více naředit vodou a barvy samotné mají tendenci vysychat. Alespoň u prvních to tak bylo. Předejít tomu lze občasným protřepáním a naředěním. Já používám obyčejnou vodu, zatím se mi žádná barva nesrazila. Barvy jsou - k dnešnímu dni - v obalu z průhledného plastu s bílým odklapávacím víčkem.

Citadel Washes je poslední z barev Citadel. Jedná se o výborné washe, ředitelné vodou, se kterými se opravdu velmi dobře pracuje. Snad jen ve výběru odstínu mi chybí nějaký ten světlý odstín. 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat