středa 19. října 2011

Citadel Finecast


O úžasné novince, která změní wargamingovou komunitu jednou provždy, jste se mohli dočíst v časopise White Dwarf 378 (červen 2011). Více než patnáct stránek (!) bylo věnováno novince, kterou ve firmě Games Workshop nazvali Citadel Finecast.


Citadel Finecast znamená jediné: figurky od Games Workshopu se vyrábějí z resinu. Připomínám, že do této chvíle byly figurky vyráběny buď z bílého kovu, nebo z plastu. Firma se postupně zlepšovala, figurky vypadaly lépe a lépe – například poslední plastikoví kostlivci se opravdu povedli. U kovových figurek jsem nabyl dojmu, že když si vyberete dobrou figurku (tedy máte to štěstí, ono totiž v blisteru toho moc vidět nebylo, tak to nedá ani moc práce a můžete ihned malovat. Ovšem pokud to štěstí nemáte, tak bohužel: na řadu přichází tmel a spousta (zbytečné) práce s nejistým výsledkem. Prostě občas se to nepovedlo. Někdy jste narazili na přesazenou formu. S tím se toho pak moc dělat ani nedalo. Za hodně peněz zatraceně málo muziky. S velkým očekáváním jsem si proto přečetl celý článek o Citadel Finecastu a čekal na to, až se mi nějaká figurka vyrobená z resinu dostane do rukou. Přiznám se, že jsem ani nečekal, že to bude tak, jak v časopise píší (White Dwarf je ve své podstatě reklamním časopisem GW, takže těžko může  být kritický sám k sobě.) 

Dark Eldar Lhamaean

Tak se jmenuje figurka, která se mi zalíbila a proto jsem si ji objednal. Ono vůbec Temní Elfové jsou docela sympaťáci. Nejsou moc ujetí, jako jiné rasy. A Lhamaean mě doslova lákala k tomu, abych si ji namaloval.

Když dorazila objednávka s figurkou, byl jsem na první pohled příjemně překvapený – blister s figurkou vyrobený z acetátové fólie figurku příliš nezakrýval, takže první letmý pohled mi prozradil, že se kvalita opravdu zlepšila. Jenže jak už to tak bývá, tak po prvním pohledu přichází i ten druhý, který s sebou přináší nejedno ‚ALE‘. Stejně tak tomu bylo i v tomto případě.

Abych se k figurce dostal, musel jsem blister rozříznout skalpelem. Jasně, co je na tom, jako bych slyšel. Jenže jelikož jsou figurky Citadel primárně určeny pro hráče, tak si myslím, že zdaleka ne všichni mezi nimi jsou zruční dost na to, aby se jim to povedlo bez toho, aby s blisterem nerozřezali i sebe. Zvláště tedy, kdy ne krabičce je 12+. Ale budiž, z toho se nestřílí. Sice mě nenapadá žádný jiný výrobce, který by ze svých blisterů vytvořil takřka nedobytný trezor – navíc jak ho jednou rozřežete, už s tím nic neuděláte. Figurku musí dát jinam, nebo přelepit páskou.

Blister již ale mám rozřezaný, takže jaká je figurka. Jedním slovem dobrá, nikoli úžasná, jak psali v Trpaslíkovi, ale dobrá. Protože mi rukama již prošlo poměrně dost resinových figurek, myslím, že mohu trochu srovnávat.

Nejprve nesmím zapomenout na to, že forma Games Workshop není zdaleka první, kdo přišel na to, že se figurky dají odlévat z resinu.  Bohužel to podle toho i vypadá. Tedy viděl jsem jen jednu figurku odlitou touto metodou, takže nechci příliš generalizovat, ovšem i tak se toho dá poměrně hodně poznat. Jednak to, že si pánové v Games Workshopu šetří práci s tím, aby prodávali figurku očištěnou. Očištěnou minimálně od licího rámečku a dalších přebytečných nálitků. Já jen nevím, jestli to je proto, že nechtěli zaplatit pracovníky, kteří by to udělali již ve výrobě, nebo – a to mi přijde pravděpodobnější – se jen báli, že budou mít velký počet ‚zmetků‘ než se produkt dostane k zákazníkovi. Tedy asi se řídili heslem: ‚Ulom si to sám‘. A tady bych nalezl další ‚ALE‘: není to výtka vůči těm, kteří si tu figurku koupí, namalují, dají do vitrínky a je to. Jenže ona je to figurka určená na hraní. A tam si moc nedovedu, tedy spíše dovedu L, představit, jak se budou odlamovat malé části jako jsou čepele, antény vysílaček apod.. Třeba se platu, ale resin je resin. Navíc hráči, kteří jsou zvyklí na kovové figurky…

Vlastní odlití figurky je jinak opravdu mnohem lepší, než jak by figurka vypadala, kdyby byla odlita z bílého kovu. Neubráním se však dojmu, že uvedení Citadel Finecastu (resinových figurek) je sice velkou změnou pro Games Workshop, ale nikoli pro wargamingový svět.

Abych ale jen nehaněl – chybu neudělá nikdo, kdo si figurku koupí. Musí jen počítat s větším množstvím práce, ne tak kvalitním odlitím (v porovnání například s JMD, figurkou od Studio McVey a kdo viděl například poslední figurku od českého Polaris Minoru, musí mi dát zapravdu v tom, že na tuto metu Citadel Finecast ještě nemá. Na figurkách od GW se mi líbí jejich skulpt. Proto si je budu kupovat i dál. Konečně jednou za čas, když peněženka dovolí, proč ne. A tady máme to poslední ‚ALE‘ – na trhu (nejen) v České republice se dají sehnat figurky (třeba i 54 mm, ne jen 28 mm), které jsou odlité lépe a stojí méně. Ono totiž jestli něco GW udělalo, pak to, že již tak drahé figurky zdražilo. Tedy resinová vyjde dráž než stejná z bílého kovu.

Mé hodnocení, když tak rád hodnotím? Až do této chvíle jsem si připadal jako někdo, kdo buď není soudný, nebo si o něm ostatní říkají, že určitě zaplacený, že dává tak vysoké hodnocení. Takže tentokrát ne. Když pominu, že se mi opravdu líbí skulpt výše jmenované figurky a že bych si ji koupil tak jako tak, musím celkové hodnocení Citadel Finecastu dát až na celkových 6,5 / 10. Pokud nechcete konkrétní figurku, tak si dvakrát rozmyslete, jestli se vám chce utrácet tolik peněz.  

6,5 / 10
Lepší průměr

2 komentáře:

  1. Ahoj,
    dobrý článek. Příště přidej i doprovodné fotky a bude to super.
    Taky mám v plánu si tento model koupit.
    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky jsem přidal. Příště se polepším. Díky za upozornění. Martin.

    OdpovědětVymazat