pátek 30. září 2011

Forma na cihly

Když jsem byl dnes u kamarádka v krámku (prodává modely), tak nějak přišla řeč na to, co si kdo zítra v Praze na výstavě e-day koupí, resp. prodá. Mají tam jednak šikovné ceny (= dobré slevy), navíc se na jednom místě dá toho opravdu sehnat dost a dost. Dokonce i figurky.
Když jsem si já již vyrobil dveře od trezoru (viz. dříve), tak jsem si řekl, že by mohl hezky vypadat trezor obezděný cihlovou zdí. Jenže kde sehnat tolik cihel?!

Mám se pokusit shánět nějakou silikonovou formu? Proč ne, konečně snad by ani nemusela být drahá, určitě bych ji doma uživil. Jenže na druhou stranu proč zbytečně utrácet. 'Hele,' řekl kamarád, 'proč si ji neuděláš? Kup si třeba cihličky od plusmodelu a udělej si formu.'


Rozhodně dobrý nápad. Takže hned jak jsem přišel domů, vyhrabal jsem krabičku s cihličkami (nemusel jsem je kupovat, měl jsem je již doma) a z chladničky Mold Maker (je lepší ho mít uskladněný v chladničce) a z jednoho ze dvou hranolů uřízl asi dvě třetiny. Vlastně část, co mi zbyla z minula, kdy jsem ho testoval, lehce jsem ho rozválel, aby nebyl tak vysoký a vešlo se mi do něj více cihliček. Nevím, zda jsou vypalované - přijdou mi tak - takže jsem je jen lehce vmáčkl do předpřipravené hmoty tak, aby z nich nic nepřečnivalo, ale zároveň nebylo ani utopeno. Jemný prach, který na cihlách je, jsem nechal, cihličky jsem od něj nijak nezačišťoval - půjdou lépe vyndat, protože prášek zafungoval jako dětský pudr.

Cihly jsem následně z formy nevyndaval a nechal to celé zapéct. Po vyndání z trouby jsem ze silikonové - a nyní již i pružné - formy cihličky lehce vyklepl. Tedy vypadly takřka všechny samy od sebe.

Když to tedy shrnu, tak během chvilky se dá vyrobit krásná forma, která se jinak komerčně prodává. A Mold Makeru mám stále dost, takže nic mi nebrání vyrobit si další podobné formy. Zkuste to také. Na fotografiích se může každý přesvědčit, že to opravdu funguje. A nejen na cihličky...

PS: Uvidíme se zítra na e-dayi. 

2 komentáře:

  1. Ahoj, dobrý nápad ale kde seženu Mold Maker?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, já ho mám z DecoDance: http://www.decodance.cz/produkt/sculpey-mold-maker-zmekcovac-polymerove-hmoty-EMM02/

    OdpovědětVymazat