čtvrtek 1. října 2015

Co je v krabici - MB Pin-up 1/35


V nedávné novince firmy Master Box (MB) dostáváme na stůl šest plastových figurek spoře oděných slečen. Jsou v takových pózách, které odpovídají velmi pěknému obrázku na krabičce. 

Tento způsob zobrazovaní ženy se ve Spojených státech začal ve větším měřítku objevovat již v devatenáctém století (za jakéhosi zakladatele je považován malíř F.O.C. Darley (1822-1888)) a v žádném případě se tedy nejedná o nějaký výmysl amerických bombardovacích letců, kteří podobnými obrázky zdobili své letouny (tzv. 'nose art'). 

Abych se však vrátil k novince Pin-up od MB, tak jejich figurky nejvíce ze všeho čerpají z prací amerického malíře Gila Elvgrena, které v posledních letech proslavila série Pin-up od firmy Andrea (80mm). Kdo by chtěl, může si na toto téma vyhledat opravdu hodně - nejen obrázky, ale i tématické knihy. 

Recent new figures by Master Box brings us six pin-up girls. As you can see on the lovely cover painting on the box, these figures are made in the 'pin-up style'. This art style set in the USA in the 19th century. I recommend you great works of american painter Gil Elvgren.

Možná se ale ptáte, proč právě tyto figurky. Sice je považuji za výtečný nápad, navíc se i díky tomu, že jsou vhodné nejen pro modelové měřítko 1/35 (vysoké ženštiny, ale proč ne), tak i pro figurkářské měřítko 1/32. Jenže to ten pravý důvod není. Tím je totiž to, že - když už je tento blog zaměřen na modelování - právě díky tomu, že se jedná o plastové figurky, se mohou stát základem při modelování ženské postavy. Vzhledem k jejich ceně a relativně dobré dostupnosti, se nikdo nemusí bát toho, že by případně nějakou figurku zničil. Protože se však jedná o plastové figurky, můžete namítnout - a budete mít pravdu, že se nedají zapékat v troubě při 130°C. Opravdu nedají, nedělejte to. Ovšem v dohledné době si ukážeme, jak se dá jednoduše taková plastová figurka přizpůsobit vysoké teplotě (ano, mluvím o její kopii).

Na jednom z obrázků můžete také vidět, jak vypadá srovnání figurky od MB s plastovou figurkou ze sady 'Eve' 1/32 od firmy Preiser. Na figurách propadliny nejsou a viditelné dělící stopy se dají jednak snadno odstranit, ale hlavně jde o to, že pokud figurky použijeme jako základ pro modelování, ani se jimi nemusíme zabývat.

You may ask why - on these pages - is an article about these figures. Well, I have to say I like these idea of pin-ups but that is not the reason. It is because of these figures are great way how to use them as a base for our sculpting. (Wait for upcoming article how to make a simple copies of these plastic figures to be able to use them in the owen in our kitchen).

There is a picture (somewhere around) where you can see a comparision of plastic MB pin-ups and Preiser's plastic model figure 'Eve'. If you want to paint the MB pin-ups, you just have to remove mould lines with your scalpel. If you use it as a base for your own sculpting, there is almost no need to take care of it. That makes this set as one of the most high useful for me. 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat