sobota 5. května 2012

Sculpey Extrudér - využití

Na stránce 66 časopisu Modelář 4/2012 je otištěna údajná první stránka dalšího čísla tohoto časopisu. A vedle dalších s modelařinou zcela nesouvisejících názvů článků, za jaké by se nemusel stydět ani bulvár typu Hrom, je zde také název článku 'Zvířátka z hmoty FIMO'. 


Sám jsem z hmoty FIMO (a ani žádné jiné) nikdy žádné zvířátko neudělal. Stejně tak vím, že je to zapékací polymerová hmota, od které je Super Sculpey takový dospělejší bratr. A z obou hmoty se používají pro profesionální tvorbu. Stejně jako pro modelování ve volném čase. Třeba v tomto duchu bude napsán i onen případný článek. Uvidíme.

Co si rozhodně můžeme sami vyzkoušet již teď, je jednoduché použití (jedno z mnoha) Extrudéru. Ten nemusí být nutně od Sculpey. Jde o to, že princip extrudéru je vždy stejný. Na stejném principu je založena například obyčejná injekční stříkačka. Jenže místo abychom pod tlakem vytlačovali vodu, vytlačujeme v extrudéru hmotu Sculpey. Anebo třeba i ono FIMO, Cernit.... Na tom, jaký výměnný disk použijeme, bude záležet, jaký bude tvar toho, co získáme. Místo abych se rozepisoval, udělal jsem raději fotografie. 


Za zmínku stojí, že pokud si všimnete, pak je na fotografiích vidět, že je hmota již poměrně vyschlá a proto se trhá. Stačí ji trochu změkčit




Na jiné fotografii je vidět, jak pak výsledek vypadá. Postup, který je jinak využíván k výrobě například preclíků z hmoty FIMO, já vyrábím sloupy, obrubníky.... Třeba i toho se článek o zvířátkách z hmoty FIMO dotkne.

Jen ještě přidám jedno zvířátko z hmoty Super Sculpey od Pedra Fernandeze Ramose. Bude to i o nich?

1 komentář: