úterý 14. února 2012

F.A.Q. aneb Nad dopisy diváků



V roce 2005 vydalo nakladatelství Andrea Press knihu FAQ od Miga Jiméneze. Kniha byla věnovaná plastikovým modelům pozemní techniky. Kniha čtenáře provedla stavbou modelu včetně konečné úpravy, tedy vše od uspořádání modelářského stolu až po závěrečnou patinu. Stručný, avšak výstižný text, doprovázelo velké množství fotografií. Vše bylo vytištěno na křídovém papíru. Tomu odpovídala i cena, avšak byla rozhodně vyvážena kvalitě obsahu. Komu se podařilo knihu koupit, získal v ní kvalitního průvodce. Kniha byla užitečná i v případě, že jste nestavěli modely bojové techniky, ale malovali figurky. Také dlužno podotknout, že kniha FAQ od Miga Jiméneze byla první, ne však poslední. V dalších letech vyšly knihy věnované figurkám, letadlům a civilním dopravním prostředkům, tedy motocyklům a autům. Přesto si troufám tvrdit, že nejlepší zůstal právě první díl, mezi jehož největším nedostatkem bylo, že se vyprodal velmi rychle.

Na začátku roku 2012 se do prodeje dostala kniha s originálním názvem F.A.Q.2 od stejného autora. Změnilo se však vydavatelství a vydavatelství Andrea Press vystřídalo vydavatelství AK interactive. 

To mě právě zarazilo, když jsem se o knize na podzim minulého roku dozvěděl. Bál jsem se, že se bude pouze jednat o recyklaci prvního dílu, navíc s použitím produktů AK interactive. Přeci jen se na českém trhu neustále přesvědčujeme o tom, že za novinku je vydáváno to, je ve své podstatě stále stejné, jen jiné v nejmenším detailu. Z tohoto důvodu jsem váhal nad tím, zda má vůbec smysl si knihu, navíc za takřka 1.600,- Kč pořizovat.

Jenže jak šel čas, tak jsem se setkával s nadšenými reakcemi těch, kteří si knihu pořídili. A když odhlédnu od výkřiků 'it's a must have book', o kterých si mohu myslet své, tak přeci jen zůstaly i další pozitivní reakce. Nakonec se stalo to, že jsem potřeboval objednat sadu barev od Lifecolor. A protože jsem nechtěl opakovat chybu, kterou jsem udělal, když jsem si nekoupil - a pak více než rok marně sháněl - jinou sadu Lifecolor, tak jsem si v náhlém hnutí mysli knihu nakonec přiobjednal také s tím, že mám utracený takřka polovinu rozpočtu na figurky a barvy pro rok 2012. Než kniha přišla, tak jsem si za to chvílemi i nadával.

Pošťák zvonil jen jednou

 Jenže pak najednou zazvonil domovní zvonek - jen jednou, snad proto, že to nebyl pošťák, ale poštovní doručovatelka - a já měl v rukou balík s knihou. Naštěstí jsem měl ještě chvíli na to, abych obal balíku roztrhl a začal knihou listovat. Po chvíli jsem si s potěšením uvědomil, že jsem své peníze nevyhodil do kanálu.

Večer jsem měl více času na pořádný rozbor knihy. Mohu tak s klidem říci, že se nejedná o reedici prvního dílu. Ano, je samozřejmé, že základy jsou stále stejné, stejně jako některé techniky. Ono když vám budu říkat, jak se maluje akrylem, budu vám to samé říkat i za rok, stejně jako bych to řekl i před rokem. Rozdíl by byl 'jen' v tom, že bych měl více zkušeností a vysvětloval bych to na jiných figurkách.

To samé najdete i v knize FAQ2. Navíc tedy to, že k technikám popsaným v prvním dílu - pokud knihu FAQ tak mohu nazvat - autor přidal i techniky, které nezmínil, případně jsou to techniky nové. Navíc kniha i poněkud ztloustla a zejména více než třicet stran věnovaných tomu, jak udělat správnou kompozici v diorámatu. To osobně považuji za nejlepší část knihy. Knihy, která nemá příliš slabých míst. Za to považuji jen čtyři strany fotografií věnovaných tomu, kde všude autor byl. V dobách internetu, navíc blogu - odkaz na Migův blog můžete nalézt i mezi mými oblíbenými blogy - mi to přijde jako zbytečné. Navíc na těch čtyřech stranách kvalitního křídového papíru mohl být (měl) nějaký postavený model. Galerii postavených modelů však v knize nalezneme i tak. Nejedná se navíc o žádnou zbytečnost a 'Chlubítko', naopak. Další velmi užitečná část knihy. 

Zápory

Cena za knihu je vysoká, ovšem za zápor ji nepovažuji. Za hodně peněz získáme hodně muziky. Kniha je, stejně jako první díl, udělaná tak, že se k ní neustále musíme vracet. Za ten jediný nedostatek považuji to, že jsem v knize nenašel část věnovanou malování pneumatik. Snad proto, že set LC (barvy LC se v knize jinak hojně používají) je poměrně horká novinka. Zda to je ten důvod však nevím, jen se dohaduji. Mně navíc set Black Rubber Shades & co. přišel spolu s knihou. Tak mi však to tak moc nevadí, navíc jeho recenzi a porovnání se setem Black od firmy Andrea umístím na svůj blog.  Nezbývá než se těšit na FAQ Sci.fi & Fantasy. To mi osobně chybí a rozhodně by si podobná publikace kupující našla. Není však fér vytýkat knize FAQ2 něco, co v ní není. Navíc kdyby bylo, nechtěl bych vidět tu cenu.

Knize bych vytkl jen to, že obsah by měla mít mnohem podrobnější. Jinak nic.

Závěr

Nebudu nikomu říkat, ať si knihu koupí. Zvláště tak drahou. Ovšem pokud tak uděláte, litovat nebudete. A kdyby se někdo zeptal, zda bych si knihu koupil, kdybych ji neměl? Ano, určitě ano!


9,5/10
Název:            F.A.Q. 2 
Vydavatel:      AK interactive
Počet stran:   304 
Rok vydání:   2012
Jazyk:        angličtina (k dostání jsou i další jazykové mutace, i bez znalosti angličtiny je však kniha výtečně srozumitelná, na fotografiích jsou zachyceny i použité barvy a další přípravky)

2 komentáře:

  1. Naprosto souhlasím s tvým závěrem, už ji mám taky doma. Co se týká pneumatik tak asi Mig dospěl k závěru, že stačil postup z první knihy..

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za komentář. Ono s těmi pneumatikami mi šlo o to, že ve dvojce se o nich nepíše. A co mají dělat ti, kteří jedničku nemají? Těm by se to hodilo.

    OdpovědětVymazat