čtvrtek 14. ledna 2016

Míchání barev - kniha od Johna Barbera



Je to již delší dobu, co jsem naposledy publikoval něco o malování, barvách... Teď to však doženu měrou vrchovatou. Kniha od Johna  Barbera 'Míchání barev' sice vyšla již před dlouhou dobou - poprvé byla vydána nakladatelstvím Axis Publishing Ltd. již v roce 2010, v českém překladu pak nakladatelstvím Slovart v roce 2012, ovšem to nic nemění na skutečnosti, že se jedná o velmi dobrou knihu pro všechny, kteří mají rádi barvy. 

Na necelých 200 stranách  (192 + 4 strany obálky) najdeme, dovolte mi citovat, '...kompletní obrazový návod, jak namíchat dvacet pět nejznámějších a umělci nejvíce oblíbených akrylových, olejových a vodových barev. Včetně více než 2000 odstínů a tónů v každém médiu... Byť je kniha primárně určena pro malíře - nejen profesionály, ale i amatéry - tak najde své místo v nejedné knihovničce. 

Protože je kniha hezky přeložena a hlavně kvalitně vytištěna na křídovém papíře, je to podle mého důvod, proč tištěné knihy ještě velmi dlouho budou nacházet své místo v nejedné knihovničce. Právě u barev, jejich tónů a odstínů, na to totiž velmi záleží a kvalitní monitor, který by dokázal věrně podat právě barvy, se pohybuje přeci jen v poněkud jiných cenových relacích. Navíc si knihou můžete libovolně listovat, jak vidíte na videu.

Pokud nemůžete sehnat, či se vám zdá příliš drahé (což tedy opravdu je), kolo barev, zde ho najdete. Tedy jeho odlehčenější verzi, ovšem jen pokud to nespojíte s dalšími stranami...

John Barber's 'Complete Mixing Colour Guide'  gives us a great help how to become a real 'mixing master' :-). It's all about most favourite colours for each medium - oils, acrylics and water colours. I think it is very clear and easy guide of colour mixing - you can find there also more than 7500 hues and shades. I haven't seen the English edition but I believe it is as well printed as the Czech one.

You can find there also some basic fact about colours. How to use them and how to sense them. Take a look at my short video to look  inside the book.

You can also find there a color wheel + explanations of it inside the entire book :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat