středa 21. listopadu 2012

Kemper Tools podruhé

V jednom z příspěvků ze začátku roku jsem si pochvaloval sadu nástrojů Kemper Mini Ribbon Tools Set. Pravdou zůstává, že před jejich pořízením jsem si nebyl příliš jistý, zda se opravdu jejich nákup vyplatí. Do značné míry jsem si je také pořídil i proto, abych o nich mohl napsat na tomto blogu.

Pak jsem si je tedy koupil a celá situace se změnila tak, že jsem začal být zvědavý na to, zda stejně dobrý pocit budu mít i z dalších nástrojů firmy Kemper. Díky rychlé rychlé reakci firmy Decodance dělil okamžik, kdy jsem si začal obnovovat zapomenuté heslo ve firemním e-shopu, vlastní objednání, uhrazení faktury a dodání zásilky poštou smrskl na několik hodin. Zkrátka včera odpoledne jsem si nástroje objednal a dnes dopoledne jsem měl zásilku na stole. Píši o tom hlavně proto, že je na místě zdůraznit, že nástroje byly dobře zabaleny a celou 'svou' poštovní cestu cestu přežily ve skvělé kondici. 

To pokládám právě u nástrojů, od kterých je požadována přesná práce, za důležité. S poničeným nástrojem toho totiž příliš nelze udělat. 

S tím souvisí i další věc. Totiž kvalita zpracování. Není to tak, že bych již dopředu zavrhoval věci, které na sobě mají nápis 'Made in P.R.C./China', ovšem nejlepší odlamovací nůž, který mám, na sobě nese nápis 'Made in UK' a nejkvalitnější  modelářské nástroje pak mají na sobě vyraženo (Made in) U.S.A.. Snad je to shoda okolností, možná to o něčem vypovídá. Nevím. 

V případě modelářských nástrojů Kemper si však můžete být jisti tím, že máte v rukách kvalitu. Pokud totiž započítám i již zmíněný Mini Ribbon set, tak jsem již mohl vyzkoušet (a mám je doma) celkem pět různých nástrojů, jejichž kvalita je na stejně vysoké úrovni.

Dřevěné násadky (pokud jsou) těchto nástrojů jsou z kvalitního dřeva. Velkou výhodou je u nich pak také to, že se nejedná o žádné droboučké násadky, které připomínají špejli, ale naopak o poměrně masivní násadky, díky kterým se nástroje velmi dobře drží a ani po delší době používání nástroj nemá tendenci vyklouznout z ruky. Na fotografii vidíte, jak se nástroj drží v základním úchopu. Jde o to, že je položen na prostředníčku ruky. Ukazováčkem a palcem pak zabraňujeme tomu, aby nám nástroj z ruky vypadl. Správný úchop nástroje pak usnadňuje i zkosení na konci násadky. Tento výraz, tedy 'násadka' používám zíměrně proto, že základní držení nástroje je takřka identické s držením tužky. Samozřejmostí pak je, že nástroj uchopíme rukou tak, jak potřebujeme v dané situaci. Nástroje Kemper však jsou ergonomicky promyšlené tak, jak to nebývá u celé nástrojů jiných výrobců. Pokud má být tento příspěvek jakousi recenzí, nebylo by dobré, pokud bych se o tom zapomenul zmínit.

Dalším společným znakem mnou testovaných nástrojů Kemper byl jejich vlastní obal. Tedy jakási uzavíratelná nádobka. Díky tomu pak nástroje uchováváme v bezpečí. Nástroje jsou totiž všechny vyrobeny z kvalitní tenké, avšak tvrdé oceli, takže stejně jako by nebylo ani trochu dobré, pokud bychom si vrazili nástroj do ruky (zejména šídlo), tak by ani nebylo dobré, pokud bychom nástroj ohnuli, případně zlomili. Upozornit pak samozřejmě musím na to, že ani jeden mnou testovaných nástrojů není hračka a dětem rozhodně bez dozoru dospělého do ruky nepatří. Naopak se jedná o nástroje, které jsou vyrobeny k jasně daným účelům. Tedy skulptingu. Podívejme se tedy na ně:

KEMPER Děrovací jehla větší - šídlo


Právě tento nástroj má největší možnost využití nejen v modelářské dílně, ale i v celé domácnosti. Protože je vyroben z tvrdé oceli, dá se používat nejen na polymerové hmoty. Není však nezničitelný, proto pozor! Při správném zacházení však vydrží roky a roky. Pokud nepraskne, dá se narovnat (například vyklepat), brusným papírem obnovíme jeho špičku... To mám vyzkoušeno. Ocelový hrot má však délku lehce přes tři centimetry, proto při práci s ním pozor! Rozhodně nestojí za to, aby někdo zjišťoval na vlastní kůži, zda hrot šídla zabodnutý v dlani opravdu bolí. Věřte však tomu, že bolí docela dost... ;-) Ale nechme vzpomínky na minulost minulostí a shrňme si raději vlastnosti tohoto nástroje:

 Výhody
  •  kvalitní dílenské zpracování
  • použité materiály
  • padne do ruky
  • uzavíratelný obal
  • cena; poměr cena/výkon

Nevýhody

  •  žádné jsem zatím nenašel

__________________________________

KEMPER - Drátkové rydlo


Tento nástroj patří mezi ty, které - ale alespoň jak to vidím já - lepší koupit, než se je pokoušet vyrobit doma. Tedy ten první určitě. Nic nám nebrání si vzít tento jako vzor.  Pokud se však pozorně podíváte na použitý drátek, tak si jistě všimnete, že se nejedná o běžný drátek. Umožní nám pracovat s polymerovou hmotou přesně tak, jak potřebujeme. Navíc nepotřebný materiál nzatlačujeme do zpracovávané hmoty, ale vlastně ho odřezáváme ho pryč.




Za jedinou nevýhodu tohoto nástroje považuji to, že je dodáván v blisteru a nikoli v plastové tubičce. Pokud mu tedy budeme chtít prodloužit životnost, doporučuji na hrot nástroje nasadit kryt, který se používá na štětcích. Já použil kousek teplem smršťované bužírky.   






 Výhody
  • kvalitní dílenské zpracování
  • použité materiály
  • padne do ruky
  • poměr cena/výkon

Nevýhody

  •  doporučuji dodat transportní ochranu hrotu - pro vlastní práci s nástrojem to však není důležité
  
______________________________________________

KEMPER Nástroj na prstíky - Finger tool

 Český překlad tohoto nástroje jsem si vypůjčil na stránkách prodejce. Jedná se opět o jemný nástroj vyrobený z kvalitní oceli, který se výtečně hodí pro práci na detailech a případně samotné zakončování práce na konkrétním projektu. 

Za povšimnutí opět stojí samotný tvar hrotu nástroje. Jak můžete sami vidět, tak se nejedná jen o zahnutý drát kulatého průměru. Hrot nástroje naopak umožňuje vymodelovat ostré úhly, díky délce hrotu navíc i vzdálenějších místech. Tedy přesně to, co nebylo bez použití tohoto nástroje možné udělat. Zní to možná až příliš jako chvála, ovšem je to konkrétní věc, které si na tomto nástroji cením ze všeho nejvíce.

Abych však jen nechválil, tak bych délku kovového hrotu zkrátil o necelý centimetr. To však může být tím, že mi nástroj ještě 'nepadl do ruky' a ještě jsem si tedy nezvykl na to, že se lehce prohne, pokud bych s ním chtěl opracovat samotný Super Sculpey FIRM. Pokud do něj přimíchám FIMO, hmota je měkčí a tento jev nenastane. Opět však říkám, že se může jednat jen o můj subjektivní dojem. 

 Výhody

  • kvalitní dílenské zpracování
  • použité materiály
  • padne do ruky
  • poměr cena/výkon

Nevýhody

  • subjektivní pocit příliš dlouhého hrotu nástroje, který mi vadí, pokud pracuji s tvrdou hmotou

____________________________________________

 Na samotný konec (ne však poslední v řadě) mi zbyla

KEMPER Sada vykrajovátek různých tvarů Klay Kutters Basic Set

Pokud pamatujete, tak ve svých příspěvcích se snažím psát i o tom, že práce s polymerovými hmotami není určená jen pro modeláře, ale je dobrá i pro ty nejmladší z nás, případně pak pro ty, kteří si chtějí nějak vylepšit byt. Sada obsahuje celkem čtyři vykrajovátka ve tvaru kroužku, srdce, kytičky a kapky. Je tedy spíše určena pro ty, kteří si chtějí s hmotou jen hrát. Tedy přesně to, jak s ní začalo pracovat 99% ze sta.

Vykrajovátka jsou opět řemeslně kvalitně udělána. Navíc jsou vyrobena z kovů, takže opravdu nehrozí scénář 'jednou použít - podruhé použít - křup - vyhodit, protože pružinka praskla'. 

Za poněkud vyšší cenu zkrátka získáme nástroje, které nějakou dobu určitě vydrží. A když se blíží Vánoce, tak se cena nezdá nijak vysoká. Rozhodně bych řekl, že je lepší si za kvalitu připlatit. Navíc cena není nijak přemrštěná ani tak.



Výhody
  •  kvalitní dílenské zpracování
  • použité materiály
  • padne do ruky
  • uzavíratelný obal
  • poměr cena/výkon

Nevýhody

  •  žádné jsem zatím nenašel

Žádné komentáře:

Okomentovat