pátek 16. listopadu 2012

Britové od Airfixu aneb 'British Patrol 1/48'

V nedávném příspěvku jsem psal o figurkách z plastu. Můj závěr byl, že v současné době jsou na takové úrovni, že již rozhodně má smysl je malovat. Sice nedosahují (většinou) svou kvalitou figurek z resinu, případně bílého kovu, ovšem to z přesto nich nečiní něco, co bychom měli přejít bez povšimnutí. Bohužel jsem ještě neměl možnost si prohlédnout nové figurky od firmy Airfix v měřítku 1/48. Dílem proto, že ČR je menší trh a novinky se sem dostanou se zpožděním, dílem proto, že jsem odkázaný na to, až si budu moci figurky koupit. Dnes se mi je již podařilo zakoupit. Jak tedy dopadly?



Nijak špatně. Začneme ovšem od začátku. Pokud totiž pominu skutečnost, že figurky vojáků ze současnosti v měřítku 1/48 nejsou ničím běžným - například firma Tamiya se zaměřuje hlavně na figurky vojáků z druhé světové války, dominují zde němečtí vojáci. To by se dalo vysvětlit tím, že Tamiya většina produkce této firmy představuje právě německá vozidla. Případně i sovětská, respektive britská, ovšem z období druhé světové války. 



Ze součné doby sice nabízí ve svém katalogu americké hummery. Jenže figurky ne. Proto jsem uvítal právy o tom, že firma Airfix chystá celou řadu modelů ztvárňující britské síly v Afghánistánu. Tuto řadu nazvali 'Operation Herrick - Afghanistán'. Vedle pozemní techniky a helikoptéry měly být vydány i figurky. Britská pěší patrola.



Jak firma řekla, tak i udělala.  V krabičce s názvem 'British Forces - Infantry Patrol' najdeme osm figurek. Potěšující je, že se nejedná o figurky, které mají 'vše v jednom'. Figurky jsou naopak rozděleny na tělo, ruce (případně nohy), hlavy, výzbroj a výstroj. Pokud by tomu tak nebylo, obával bych se, že figurky nelze ani pořádně namalovat. Takto máme více možností, jak figurku sestavit. Můžeme i kombinovat jednotlivé díly mezi sebou. Pokud se pro to rozhodneme, tak pozor na to, aby výsledek byl uvěřitelný. 



Figurky jsou v uvěřitelných pózách bojové jednotky. Poměrně věrně mají udělanou drapérii uniforem. Kde si mohl autor předlohy více vyhrát, jsou pak hlavy jednotlivých figurek. Nemyslím tím to, že máme v rukou plastové figurky, ale to, že v přímém porovnání s hlavami již zmíněných plastových figurek Tamiya britové od Airfixu prohrávají. I tak je lze namalovat. Zjednodušení by nemuselo být tak velké. 




Za velký plus považuji pak to, že v plánku nalezneme i srozumitelného barevného průvodce zbarvení uniforem, které používají současné briské jednotky.

Výzbroj


Naopak se mi líbí výzbroj figurek. Pokud ji porovnáme s fotografiemi skutečný zbraní, vedou si velmi dobře. Jen je třeba dávat pozor při vyřezávání figurek a jejich částí z rámečku. Jelikož se však nejedná o nic složitého, navíc kdo někdy slepil nějaký plastový model, jistě ví, nač se má připravit. 



Doplnění určitých detailů by si zbraně možná zaslouřily, ovšem pokud vám bude stačit figurka ve vitrínce, pak to není potřeba.




 Nedostatky


Za největší nedostatek, který je navíc patrný na první pohled, považuji viditelnou dělící rovinu. Uvážím-li, že se jedná o novou formu, tak bych řekl, že v tomto bodě by měla firma svou práci zlepšit. Naštěstí dělící rovina není na takových místech, která by šla špatně, případně vůbec, začistit. Musíme se však připravit na práci se skalpelem a brusným papírem. Tedy nic jednoduchého pro úplné začátečníky.  



Místo dalších slov si raději prohlédněte fotografie, které jsem pořídil po rozbalení krabičky. Při hodnocení figurek váhám mezi sedmi, resp. osmi body z deseti. Pokud však dokážete opravit zmíněné nedostatky, pak není třeba nad těmito figurkami příliš přemýšlet. Stejně britským vojáků na pultech prodejen příliš není. Navíc konečné rozhodnutí je na každém. Osobně se mi figurky líbí a jsou tím, co jsem očekával. Tedy Brity z Afghánistánu. Těším se, až si k nim přikoupín ještě nějakou britskou techniku.












   

Žádné komentáře:

Okomentovat