neděle 17. června 2012

Podstavce z odpadu - povrchová úprava

Někdy je víčko, ze kterého chceme vyrobit podstavec, vyrobeno z takového plastu, že by na něm barva nedržela, loupala by se. Bez ohledu na to, jak moc bychom povrch zdrsnili brusným papírem. Případně se i rozhodneme, že chceme povrch podstavce ještě nějak upravit. V každém případě budeme potřebovat nějaký základ, na kterém by držela nejen barva. Jenže jak na to?

Já používám poměrně jednoduchý postup, kdy si nejprve nastříhám z obyčejných tenkých ubrousků proužky dlouhé tak, aby jeden jejich konec šlo založit pod spodní část víčka, druhý aby naopak přečníval. Je to proto, že tak omezíme místa, kde by se případně mohl vytvořit schod - tedy přechod mezi jednotlivými proužky. To je i tak omezené tím, že používáme tenký papír. Pokud bychom naopak použil například toaletní papír, pak bychom vytvořili na povrchu silnější vrstvu, kterou bychom mohli dále brousit a tím vyhladit. To by však již bylo časově náročnější a je lepší požít něco jiného než jen samotný papír.

Pro nalepení proužků papíru použijeme řídké disperzní lepidlo. Buď přímo velmi řídké lepidlo - vypadá jako mléko - od Woodland Scenics/Noch, případně do lepidla přidáme vodu a 'naředíme' ho tak. Papírové proužky pak rychle nasáknou a okopírují plastový základ.

Pak musíme nechat nalepený papír řádně proschnout. Dokud je mokrý, tak se ho nedotýkáme, trhal by se. Pokud bychom ho přesto roztrhli, je lepší ho neopravovat, ale odstranit a použít nový. Chceme-li papír posunout, použijeme štětec namočený v lepidle. Stejně tak lepidlo nanášíme. Na podstavci tak vytvoříme jednak vrstvu se zvláštním zkrabatělým povrchem. Ten sám o sobě již barvu drží a můžeme podstavec nabarvit libovolnou barvou. 

Stejným způsobem upravuji i povrchy podstavců.  Jednak tím povrch sjednotím a navíc i zpevním. Pak na něj jen nalepím kamínky...

Pokud by se nám však i tak nezdálo, že je povrch podstavce odolný (věřte však, že je), použijeme další způsob vhodný pro úpravu všemi barvami.

Kdo se věnuje malbě zejména pláten malovaných olejem, ví, že si takové plátno musí nejprve připravit. K tomu se používá (mimo jiné, ale to není teď předmětem článku) akrylátový (někde se mu říká i akrylový) šeps. Ten můžeme aplikovat jak na dřevo, plátno, kameny... Tedy na vše z čeho vytváříme podstavec. Šeps je bílá kašovitá hmota, nezapáchá a ředí se vodou. Důležité však je nenechat ho na nástrojích - já ho nanáším štětcem - zaschnout. Jakmile by se to stalo, zatvrdne a můžeme ho je olámat a vybrousit. Tedy štětec by byl zničen. Zbytečně. 

Tato metoda je vhodná i pokud nevyrábíme podstavce pod figurky, ale třeba i pro každého, kdo si chce něco vyrobit a bojí se, že by pak nemohl použít barvy, bojí se, že by mu třeba rozpraskala sádra pod malbou... Pokud třeba šeps naneseme na polystyrén, můžeme ho bez obav namalovat klidně i syntetickými barvami. S povrchem se nestane nic. Zkuste to však bez něj... (OK, máte pravdu, nezkoušejte to.)

Jak stále říkám, stačí to jen vyzkoušet. Určitě i najdete vlastní postupy a úpravy. Ovšem tak jako vždy, když sem něco píši, je to vyzkoušené a já podstavce ani jinak nemaluji.

Místo šepsu však můžeme pracovat i s něčím jiným, upravit podstavec i jinak. O to však zase příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat