středa 7. prosince 2011

Vytlačovací formy

Vytlačovací formy nejsou vůbec vynález poslední doby. Minulý víkend jsem se byl podívat na výstavu zbraní v našem muzeu a jedna z přidružených výstav, kterou tam měli, byla i výstava věnovaná perníkům a vánočnímu cukroví. Mluvím o tom proto, že mimo jiného tam byly vystaveny i pryžové formy na želé z minulého století. Ve své podstatě jsou vytlačovací formy obdobou těchto forem.

Co nám ale přinesou tyto formy za výhody při práci s modelovacími hmotami? Jedna nesmím zapomenout na to, že jsou vhodné nejen pro polymerové hmoty, ale i pro ostatní hmoty a vosky na výrobu svíček. Jde o to, aby to, co bude chtít ve formě otisknout, nebylo nijak agresivní a formu nezničilo. Forma je však vyrobena z nějakého druhu gumy, tedy by měla i poměrně dost vydržet. Určitě je však dobré to vyzkoušet na kousku formy.

K polymerovým hmotám Sculpey se však chová skvěle. Ještě lépe se s ní však pracuje. Práce je jednoduchá a rychlá. Musím se přiznat, že jsem zkusil, jak dlouho bude trvat, než s pomocí této formy udělám figuru. Zhruba třetinu prvního poločasu zápasu Plzně s AC Milán.

Rozhodně je dobré nejprve vnitřek formy poprášit dětským zásypem. Nemusí se jednat o nějakou silnější vrstvu – ta by spíše uškodila – ale naopak bohatě stačí poprášit vnitřek formy  pomocí starého štětce. Pokud i přesto trocha prášku zůstane na vyjmutém dílu z formy, pomocí štětce se snadno odstraní. Raději jsem opět místo popisu přiložil fotografie. Vyjímat otisknutý díl je dobré od strany, kde je nejmenší počet detailů. Neponičíme je tak. Pokud se to přesto nepodaří, nevadí – formu můžeme opakovaně použít a díl otisknout znovu. Výrobek musíme z formy vyndat, teprve pak zapéct. Forma se nezapéká!

Detaily a vyhlazování
Otisknutý díl můžeme i z rubu domodelovat ještě ve formě, případně díl vyhladit, vypálit a zbývající část domodelovat potom. Sculpey můžeme opakovaně zapékat a pokud si pohlídáme teplotu, hmota nepraská.  

Pokud se s tím spokojíme, nemusíme výsledný kus vyhlazovat. Ovšem přeci jen to vidět jen (opět odkazuji na obrázek). Vyhlazovat můžeme s použitím nástrojů, nebo s použitím chemie, tedy prostředků jako je White Spirit, či Sculpey Clay Softener. Je to opravdu na každém. Nakonec jsem se pokusil jednu ruku zpracovat v poněkud delším čase (asi 20 minut). Vyšla mi z toho poklona ve stylu ‚Mirku, jsi jednička‘. Je. Snad to nikoho nepohoršilo, ale prostě nešlo jinak. Je to totiž i šikovná věc na ukázku toho, že prsty jdou snadno ohnout v kloubcích - tedy místech, kde kloubky jinak jsou. Pokud se rozhodneme pro zapečení, není třeba vše vyhlazovat před samotným zapečením. Hmota se po zapečení dobře brousí a řeže. Navíc nehrozí poškození nevypečené (a tedy měkké) hmoty.

Pokud budeme chtít ohnout ruku, nohu… je dobré vyříznout trojúhelníkovou část ve vnitřní části kloubu (pozor! – nezapomeňte na základy anatomie), končetinu ohnout a případně dotmelit.

Vytlačovací formy jsou dobré pro všechny ty, kteří si chtějí vyzkoušet práci s polymerovou hmotou. Jsou anatomicky dost věrné na to, aby stálo za to s nimi pracovat a zkoušet si různé postupy a techniky.  




Žádné komentáře:

Okomentovat