sobota 24. prosince 2011

Nástroje na modelování

Pro vážnější práci s jakoukoli modelovací hmotou bude vedle vlastních rukou – což je mimochodem ten hlavní modelovací nástroj – potřebovat i další modelovací nástroje.

Výběr máme již naštěstí veliký a ani po stránce cenové nebudeme zklamáni.

Já budu na následujících řádcích psát o nástrojích, které mám doma a které jsem si pořídil v průběhu let. Na rozdíl od štětců je to tak, že při správném používání nás nástroje přežijí. Není to snad proto, že si pletu délku lidského života s délkou života jepice, ten důvod je v tom, že pokud budeme nástroj používat jen pro účel, pro který byl vyroben, zničit se nedá. Je však třeba to mít na paměti zejména před samotným nákupem.

**************

01 – tyto nástroje v Čechách koupíme v každém lepší papírnictví. Slovo lepší používám proto, že v tom opravdu lepším si budete moci vybrat. Jsou určeny pro modelování z hmot jako jsou vypalovací hlíny. Proto jsou poněkud větší, než by bylo potřeba pro práci s polymerovou hmotou, ovšem při práci například na podstavci, diorámátku… jsou naprosto ideální. Stojí okolo 30,- Kč (2011, před zvýšením DPH). Jsou vyrobeny z tvrdého dřeva. Této skutečnosti si osobně velmi cením, protože se s nimi velmi dobře pracuje v tom směru, že nezanechávají nechtěnou stopu na rozpracované hmotě. Navíc jejich tvar není samoúčelný, prodávají se v různých tvarech. A pokud by se přeci jen poničil, je lepší koupit nový. Můžeme si je vyrobit sami doma – dostačující je například dřívko o nanuku, které opracujeme. Jenže přeci jen je dobré mít doma i originál. Z mého pohledu je to dobrá investice, navíc právě v tom lepším papírnictví si budeme moci nástroj i prohlédnou, zjistit, jak ‚sedí v ruce‘. Což i doporučuji.

02 – Tyto nástroje jsou ‚doma vyrobené‘. Dříve či později si každý vyrobí svůj vlastní nástroj. Stejně jako si každý z nabídky prodávaných nástrojů vybere ten/ty svůj nej, každý si vyrobí i ty, které potřebuje. Někdy se i vyplatí jen pečlivě pozorovat okolí a na modelování použít i věc, kterou by ostatní na něco podobného nikdy nepoužili. Výsledky jsou však mnohokrát překvapující. Výrobní cena podobného nástroje je v řádu korun.

03 a 04 – Šídla a jehly řadím spíše do kategorie doma vyrobených nástrojů. Přesto se mi velmi osvědčily, navíc se dají využít i na jinou práci – například začišťování figurek a modelů obecně. Ty lepší jsou dražší, ovšem mám je doma již řadu let a pokud je neztratím, nezničím, určitě mě přežijí.

05 – Tato umělecká jsou opět z nabídky firmy koh-i-noor (dělal jsem větší nákup). Opět jsou navržena pro potřeby spíše sochařů a slouží – proto ostatně i onen tvar – zejména k vydlabávání obrobků před samotným vypálením. Tedy nejen tak. Jejich výhodou je opět to, že jsou kvalitně vyrobeny, hezky sedí v ruce a použitý kov je opravdu odolný. Platí opět to, co jsem napsal u bodu 01.

06 – Tyto nástroje patří k výtvarné technice zvané embossing. Tuto techniku tu teď nebudu vysvětlovat. Snad jen řeknu, že se jedná o vymačkávání a vytlačování papíru vhodnými nástroji. Kdo by se chtěl s touto technikou více seznámit, stačí v libovolném vyhledávači zadat ‚embossing‘. Protože je tento blog zaměřený spíše směrem k obci modelářské, tak řeknu ‚suchý obtisk‘, případně ‚propisot‘. A k tomu je právě potřeba podobný nástroj – místo špičatého hrotu kulička. Při práci s polymerovými hmotami se ale hodí také. Spíše teda větší kulička na konci – nástroje můžeme koupit různé, proto si na to dejte pozor.

07 – Štětce s pryžovým hrotem jsou ideální pro samotný závěr práce. Pokud nechceme (bylo by to obtížné, ne však nemožné), neuděláme s jejich pomocí ostrý zásek. Navíc s jejich pomocí můžeme vyhladit výrobek před samotným zapečením, pokud se vlastními prsty nedostaneme na požadovaná místa. Rozhodně užitečná věc. Navíc připomínám i možnost udělat si podobný nástroj/hrot doma při použití Sculpey Mold Makeru, který pak jen zasadíme do násadky.

08 – Zubařské nástroje/nástroje na modelování  . Byť používám jen některé (asi tak tři, čtyři), je jich na fotografii tolik, protože se prodávají většinou v sadách. Opět vynikající věc. Jejich cena není příliš vysoká, ovšem dejte si velký pozor na to, pokud budete kupovat jednotlivý – a předražený – nástroj. Přeci je skutečnost, kdy za jednotlivý nástroj  s logem známé modelářské firmy, dáte kolikrát více než za ten stejný nástroj v sadě se čtyřmi dalšími… no kdo chce kam, pomozme mu tam. Navíc pokud si pořizujeme sadu nástrojů určenou pro práci s modelářskou hmotou, jsou v sadě takové nástroje, které využijeme.

09 – Šroubováky jsem dal při fotografování na podložku proto, že na ně bylo místo. Používám je poměrně často, ovšem spíše bych měl tuto část nazval ‚co dům dal‘. Navíc jsou zadarmo. Stejně jako různé kamínky, zmačkaný alobal… to ostatně nechám na každém, Za chvilku přiletí Ježíšek a třeba přinese i nějakou tu polymerovou hmotu. Takže nebudu zdržovat a rychle pod stromeček. Já tedy žádnou polymerovou hmotu nedostanu. Nechtělo se mi na Ježíška čekat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat