čtvrtek 11. srpna 2011

Malujeme oči... video od Davea Youngquista.

Namalovat na figuře či je velký problém. Ačkoli namalovat jedno ještě jde. Problém je v tom, že za normálních okolností má člověk oči dvě. Ve videu od Davea Youngquista je to názorně vysvětleno. Není třeba umět ani jedno slovo anglicky.


 Je to tu chvilku a hned jsem dostal vynadáno, proč jsem to nepřeložil. Jednak asi proto, že zase tak dobře anglicky neumím, navíc mi to přijde edukativní dost samo o sobě. Ale přeci jen ty hlavní body, pokud na něco zapomenu, špatně přeložím, řeknete mi (prostě si to opravte sami :-))).
Tedy:
1. Bělmo namalované čistě bílou není ani trošku realistické!!!! Byť k tomu to slovo doslova vybízí, tak čím větší měřítko (zejména busty), tím to vypadá hůře. Já třeba na bělmo používám barvu Ivory (Vallejo). Dave ještě přimíchává trošku tělovky (Flesh Color).
2. Duhovku (iris) u velmi malých figur děláme párátkem, u větších měřítek a bust tenkým štětcem. Ve videu používá štětec 2/0.
3. Kdo je pravák, namaluje nejprve levé oko, hlavu (celou bustu) pak otočí vzhůru nohama a namaluje oko pravé. Neudělat to, překážel by mu nos = každé oko by pravděpodobně bylo jiné.
4. Pak malujeme horní oční víčko (upper eyelid) a následně - po zaschnutí - dolní oční víčko (lower eyelid). Pozor na to, abychom neměli ve štětci mnoho vody (ředidla), protže pak by se mohlo stát (= stane se to, pozn. překl.), že se oko zalije barvou. Dolní oční víčko je vlastně světlejší, protože představuje za normálních světelných okolností světlo (pokud tedy maluje klasicky: vrstvy Základ - Světlo - Stín).
5. U velkých figur poměrně nutný krok. Totiž filtr (u očí nejčastěji světlá červená - nikoli 'teplá' růžová :) ) do koutků očí. Takřka wash.  
6. Nakonec pomocí lesklým lakem (Gloss varnish) přetřeme celé oko.

Je třeba si to opakovaně vyzkoušet, držet se tohoto postupu a další oko bude určitě vypadat lépe než to předešlé.

1 komentář: