středa 24. srpna 2011

Modelovací hlíny a tmely - část první

Když jsem se před lety začínal zajímat o figurky, tak vedle krásně namalovaných figurek mi jako něco naprosto nedostižného přišla práce těch, kteří dokázali vymodelovat tu první figurku, ze které pak vznikly její kopie.
Z jakého materiálu vlastně ale byly vyrobeny? Časem (internet tak nějak nebyl) jsem zjistil, že té úplně první figurce se říká ‚master‘, což se dá přeložit do češtiny jako ‚matrice‘. Naštěstí se to příliš neujalo a master zůstal masterem. Jenže z čeho tedy je?
Když pominu skutečnost, že první figurky byly vyřezané z mamutích klů, případně byly vymodelované z vosku apod., tak v současné době se na výrobu masterů používají modelářské hlíny a tmely.
Musím zdůraznit, že nelze jednoznačně nějakou materii doporučit, jinou zavrhnout. Je to rozhodnutí každého. Nejlepší je vyzkoušet více různých hmot a pak si vybrat.


Dvousložkové tmely

Mám-li začít, tak by se slušelo začít podle abecedy. A první písmenko v abecedě je ‚A‘, pak následuje ‚B‘. Spojíme-li je dohromady, máme A+B.

A+B EPO PUTTY je epoxidový tmel. Je vyráběn více výrobci. Skládá ze dvou složek. Tvrdidlo (hardener) a vlastní resin – ostatně proto také mluvíme o dvousložkovém tmelu. Původní – a dalo by se říci hlavní – funkce tohoto tmelu je jeho použití v dílně, při opravách v domácnosti, lepení… jen ne pro tvorbu masteru. Vytvrdí se i pod vodou. Dobu zpracovatelnosti má asi třicet minut. Zcela se vytvrdí asi po 2,5 hodinách. Výhodou je jeho cena. V porovnání se svými mladšími následovníky je přeci jen znát, že se jedná o druhou ligu. Ovšem například nejen pro vymodelování základní kostry se použít rozhodně dá. Konečně i pro tvorbu detailů ho někdo používá. Máme k dispozici ovšem další…




Milliput

Milliput – vyrábí se v různých druzích – Milliput  Standard yellow-grey; Milliput Superfine White; Milliput Silver Grey, Milliput Terracotta a poslední Milliput Black. O tomto dvousložkovém tmelu je možné říci to samé co o tmelu ‚A+B‘. Tedy že se nejedná o tmel vyráběný primárně pro modeláře a umělce. Z této skutečnosti vyplývá sice jednak skutečnost, že tmel seženeme relativně snadno a za nižší cenu, ovšem vlastnosti Milliputu nejsou v současné době ty nejlepší, jaké bychom mohli mít. Na druhou stranu mnoho skvělých masterů bylo vyrobeno právě z Milliputu a rozhodně se nejedná o špatný tmel. Například pro modelování podstavců je vhodný více než dobře. Navíc když už si někdo připravil více tmelu, než potřeboval v danou chvíli, proč zbytek vyhazovat, když se dá použít na cokoli jiného?


My však děláme master. Tak proč se neporozhlédnout ještě po nějakém lepším tmelu. Existuje vůbec? Samozřejmě že ano, A zdaleka ne jen jeden. 


Pro mě osobně jeden z nezbytných je Magic Sculp. Ten vyrábí více výrobců, proto se můžeme setkat s Magic Sculpem s logem firmy sylmasta, Grey Funnel Line, případně i s logem prodejce. Zda se vše vyrábí v jedné továrně jako některé LCD monitory, je možné, ovšem pro naší potřebu nepodstatné. Co však podstatné je, to jsou pracovní vlastnosti. A ty jsou skvělé. Z Magic Sculpu můžeme vyrobit krásnou plachtu na model nákladního auta, nebo celou figurku. Je to jen na nás. Sice jak roste kvalita, roste i cena, ovšem v tomto případě si můžeme být jistí tím, že kupujeme opravdovou kvalitu. Snad jen pokud chceme udělat master nějaké menší figurky (menší než 1:48, tedy 35mm a méně), možná sáhneme po ‚zelené žvejce‘.

Po smíchání modré a žluté složky tmelu Duro (= Green Stuff od firmy Games Workshop) získáme zelený tmel. Právě z tohoto zeleného se totiž dobře dělají detaily, v porovnání s dříve zmíněným tmelem Magic Sculp je lepší na jemnější detaily a právě mastery menších měřítek. Velmi často se tak můžeme setkat s tím, že třeba kabát figurky je vymodelován z Magic Sculpu, zatímco knoflíky stejného kabátu jsou ze tmelu Duro.


Pokud bych se z nějakého důvodu nechtěli patlat se zelenou žvejkou, můžeme si pořídit tmel ProCreate. Ten má ještě lepší vlastnosti než Duro a s klidným svědomím o tomto tmelu můžeme prohlásit, že vznikl právě pro tvůrce masterů. Dají se s ním vytvářet jemné detaily, má jemnou strukturu… Opravdu kvalitní tmel. Jeho mladší – a levnější - bráška ProCreate STICK Putty se pak hodí pro tvorbu základů figurek, opravu nechtěných otvorů při formování terénu z jednotlivých částí… Sám za sebe musím však prohlásit,  že žvejka je žvejka. Navíc se dá lépe sehnat.


Andrea Sculp – tento dvousložkový tmel hezky voní. To je to první, co mě napadlo, když jsem otevřel krabičku. Po promíchání obou složek má světle hnědá zbarvení. Svými vlastnostmi mi přišel o trošku horší než Magic Sculp, u kterého jsem nakonec zůstal.



<příště: Hlíny zapékané v troubě>

2 komentáře: