pátek 12. srpna 2011

Šlehaný tmel Onetime


Šlehaný tmel Onetime - existuje více druhů, předpokládám, že vlastnosti budou mít podobné - se používá ve stavebnictví k opravám prasklin ve zdech, na omítku, dřevo... Právě pro tyto své funkce je ideálním pro využití v modelářství. V našem oboru - figurkařina - pak konkrétně při stavbě podstavců, tvorbě krajiny.
Mám-li tento svůj příspěvek vzít jako jakousi recenzi, začnu klady šlehaného tmelu. Protože se svým blogem začínám, píši ze o věcech, které se mi nějakým způsobem osvědčily. Záporů tedy mnoho nebude. Ale zpět k těm kladům:
Zápach budeme hledat marně, protože tmel je bez zápachu. Navíc je to tmel ředitelný vodou - v tomto směru se mi nejvíce osvědčilo vlastní povrch tmelu v déle otevřené krabičce, lehce poprášit vodou z rozprašovače. Tmel přeci jen pozvolna vysychá a poprášením vodou tomu zabráníme. Já mám tmel již asi pět let a stále se chová stejně. Snad jen mírně zežloutl. Původní barva je jasně bílá. Připomíná šlehačku. Snad to je ta jediná špatná vlastnost - malé dítě by si tmel mohlo snadno splést právě s tou šlehačkou.
Po vytvrdnutí se dá barvit - na obalu je napsáno, že po dvou hodinách se dá přetřít vodou ředitelnou barvou, po 24 hodinách jakoukoli. Dá se snadno brousit (pozor na prach, ale kdo brousil někdy resin...). Jakmile vytvrdne, je opravdu tvrdý, jen nevím, jak moc velkou má nosnost. Přesto si myslím, že při troše opatrnosti by z něj šla vymodelovat třeba celá skála. Já jsem pomocí tohoto tmelu vyspároval jednotlivé kusy skal (viz. fotografie), dvě části zadní strany domu (všimněte si zajímavé struktury)... Je to na každém, řekl bych.
Z mého pohledu tedy šikovná věc. Koupil jsem ho kdysi za asi 105,- Kč / 240 ml. Rozhodně je to mnohem levnější, než dělat to samé třeba Magic Sculpem. Ale o tomto tmelu až někdy příště.



2 komentáře: