středa 10. srpna 2011

Není sádra jako sádra

Poměrně velmi dlouhou dobu jsem pro odlévání sádrových odlitků využíval obyčejnou (bílou) sádru, kterou lze koupit za pár korun. Svou funkci vždy splnila. Jenže pak jsem kdysi narazil na jeden článek, kde si jeden člověk nemohl vynachválit sádru dentální. Popisoval, že má dobré zkušenosti s firmou Intervent. http://obchod.interdent.cz (Laboratoř > Zhotovení modelu > Dentální sádry) Pravdou také je, že prodejců dentální sádry není těžké najít na internetu poměrně dost. Jenže proč hledat, když někdo něco doporučí…

Jaká tedy dentální sádra je? Nejsem odborníkem na dentální sádry, takže jsem si objednal nejlevnější pětikilogramové vědro za necelých 380,- Kč. I tak se na první pohled zdá cena poměrně vysoká. Zvláště když zjistíme, že tři kilogramy obyčejné bílé sádra stojí méně než padesát korun. Proč tedy tak drahou dentální sádru?


Nehledíme-li na každou korunu – navíc kolik času zabere spotřebovat 5 kg (případně 25 kg) – tak veškeré plusy jsem našel jen na straně dentální sádry.

Zatékavost

Dejme tomu, že máme doma například formu na odlévání skal, případně jsme si formu udělali sami. Po vylití formy sádrou se mohou objevit nepřesnosti, případně bublinky. Bublinky můžeme i odstranit, ale špatnou zatékavost použité sádry neodstraníme. Dentální sádra v tomto směru na celé čáře tu běžnou jasně poráží.

Čistota práce

Na práci s běžnou sádrou je nepříjemný fakt, že pokud odlitek nezafixujeme, neustále špiní – jemný prášek je dost otravný, když netrpíme přímo alergií na prach. U dentální sádry se ničeho podobného bát nemusíme. Další bod.

Lámavost

Na posledním místě uvádím vlastnost, která by si asi zasloužila být na prvním místě. Běžná sádra se totiž velmi snadno láme. Dentální nikoli. Pokud s ní tedy nepraštíme o zem. Pak neodolá také. Opracovávat se ale dá velmi dobře. Dá se řezat pilkou, brousit…  Pracuje se s ní zkrátka velmi příjemně.

Pomineme-li relativně vyšší cenu, vyplatí se dentální sádra oproti té běžné. Pracuje se s ní mnohem lépe.

1 komentář: