sobota 31. prosince 2011

Barvy Lifecolor

V minulém článku věnovaném akrylovým barvám jsem psal o barvách Citadel společnosti Games Workshop.
Další na řadě jsou barvy Lifecolor. Ozkoušet jsem mohl je barvy ze setů Lifecolor (LC). Lifecolor sety představují jak kamuflážní sety, tedy barvy pokrývající základní kamuflážní odstíny wehrmachtu, sovětské, britské, americké, finské, italské…, tak i sety určené pro malování figurek – například americké uniformy (vlastně dva sety), německé uniformy… Dále pak samostatný set určený na malování lidských obličejů. Poslední novinkou pak byl set na barvu kovu nejen zbraní, který byl následován setem věnovaným černé barvě, resp. barvě černé gumy.

Výhody setů Lifecolor

Pokud pominu to, že se jedná o akrylové barvy – tedy bez zápachu – tak hlavní výhodou dobře sestavených setů je, že doslova provedou uživatele malováním dané barvy. Z druhé strany krabičky s (většinou) šesti lahvičkami barev sestavených do trojice Základ-Stín-Světlo pak najdeme názornou ukázku, jak a co vypadá. Rozhodně si nemusíme lámat hlavu s tím, kolik procent toho či onoho. Odstín máme namíchaný. Platí zde více než jinde, že je třeba experimentovat. Napsané to však vypadá výrazně obtížněji než při práci se samotnou barvou – v dohledné době na tomto blogu naleznete článek o rzi, tedy využití těchto barev v praxi. 

Postřehy při práci s barvami Lifecolor
-    Malujeme-li štětcem, barvy je zcela dostačující ředění barev vodou.
-    Používáme-li stříkací pistoli, je lepší používat originální ředidlo. Získáme pak mnohem hezčí povrch.
-    Barvu je lepší míchat na paletce. Tato rada je však univerzální a platí pro barvy obecně.
-    Pokud jsme si namíchali větší množství barvy, je nejlepší si přebytečnou namíchanou barvu přelít do prázdné lahvičky. Pro barvy Lifecolor je k dostání tzv. Master Mixer. Je to krabička velikosti běžné krabičky od LC setů, obsahuje však prázdné lahvičky, kam můžeme nalít nevyužitou namíchanou barvu.

Dostupnost barev Lifecolor

V současné době dostupnost barev Lifecolor je v ČR obtížnější. Ovšem doufám, že se jedná o přechodný stav. V každém případě mohu potvrdit, že jednotlivé barvy ze setů (i jednotlivé sety) jsou dostupné v internetovém obchodě modelbox. Na každý pád se vyplatí přímo oslovit pracovníky tohoto e-shopu. V mém případě se to vyplatilo, set mám doma. Přístup ze strany e-shopu byl velmi dobrý, na objednávku jsem nemusel příliš čekat. V porovnání s jiným internetovým obchodem je to opravdu jako ono pověstné 'nebe a dudy'.

Přímém pokračování tohoto článku se budu věnovat názorné ukázce práce se setem Rust and Dust, tedy rez a prach.

Žádné komentáře:

Okomentovat