úterý 22. srpna 2023

Nutné úpravy před tiskem / Necessary adjustments before printing

Krásný den všem. Jak jsem slíbil na konci minulého příspěvku, budu se teď věnovat tomu, co je nutné udělat před každým tiskem. Samozřejmě se to liší podle toho, co právě tisknete. Já to však považuji za nutnost. O naklonění tisku jsme si již říkali. Možná jste si všimli, že na fotografii z minulého příspěvku byl vidět i nakloněný  model řeckého Parthenonu. Tisk proběhl naprosto bezchybně a chrám během tisku držel na svém místě jako přibitý. To je první věc, kterou je nutné si případně nastavit. Máte-li zkušenosti, viděli jste, nějaký předpřipravený tisknutelný model, určitě jste si všimli, že je nakloněný. Dělejte to také tak! 
 
Nice day to all. As I promised at the end of the last post, I will now cover what needs to be done before each print. Of course, this varies depending on what you're printing. However, I consider it a necessity. We have already talked about the tilt of the press. You may have noticed that the photo from the previous post also showed a tilted model of the Greek Parthenon. The print went absolutely flawlessly and the temple held in place like a nail during printing. This is the first thing you need to set up. If you have experience, you have seen any ready-made printable model, you will surely notice that it is tilted. Do it too!

Naklonění modelu / tilting the model
 
A jaké že jsou tedy ty další věci, které potřeba před zahájením tisku zkontrolovat?
 
So what are the other things you need to check before you start printing?
 
 
Omlouvám se za případné zmatení, protože jednička je na obrázku vpravo a měla by být vlevo. Původně jsem neplánoval udělat obrázek jako návod, jenže když jsem ho zpracovával, řekl jsem si, že to bude nejlepší udělat právě tak. Čísla tedy znamenají první krok, druhý...

Tedy jako první je potřeba si zkontrolovat, zda je model dutý. U malých a plochých modelů to samozřejmě neděláme, mohlo by to spíše uškodit, ale u větších modelů to ušetří jednak samotný resin a pak také díky tomu snížíme riziko, že se model utrhne během tisku. A to třeba po nějaký pěti hodinách tisku vysloveně naštve.

I apologize for any confusion as the number one is on the right in the picture and should be on the left. I didn't originally plan to make the image as a guide, but as I was processing it I thought it would be best to do it that way. So the numbers mean the first step, the second...

So the first thing you need to do is check if the model is hollow. Of course, we don't do this for small and flat models, it could be more damaging, but for larger models, it saves both the resin itself and also reduces the risk of the model tearing off during printing. And that gets really annoying after about five hours of printing.

3K, 8K, 12K... co to vlastně znamená?

3K, 8K, 12K... what does that really mean?

Každý slicovací program (tedy program, který soubor třeba ve formátu *.STL převede na tisknutelné vrstvy, kdy platí, že čím více vrstev, tím jemnější povrch, podle toho se také rozlišují tiskárny, kdy je u nich uvedeno například že umí 3K rozlišení - tu mám třeba já a je to poměrně málo, ale pro mé potřeby to bohatě stačí - můžete si i pořídit třeba i 8K tiskárny, 12K... tam platí, že čím je ono číslo vyšší, tím je tisk jemnější, ale zároveň jsou to již takové hodnoty, kde rozdíly poznáte jen pod mikroskopem a je pak lepší se dívat na rychlost tisku, údržbu, kolik stojí spotřební materiál... 
 
Slicovacích programů je více. Mají svou základní a placenou verzi. Já používám hlavně dva. Jako free verzi. Pro mé potřeby je to naprosto vyhovující. Jinak fungují na základě předplatného a to je prodejní model, který osobně vysloveně nesnáším. Tedy v první řadě používám CHITUBOX (nečtěte to jako Šit-o-boks :-). žádný shi* to totiž není. Naopak. Právě pro tento program jsem zpracoval i onen návod. Nemusíte se však bát, podobné/stejné funkce najdete i jinde, jen se budou třeba jinak jmenovat.
 
 Every slicing program (i.e. a program that converts a file, for example in *.STL format, into printable layers, when it is true that the more layers, the finer the surface, printers are also distinguished accordingly, when it is stated with them, for example, that they are capable of 3K resolution - here I have, for example, and it is relatively little, but it is more than enough for my needs - you can also buy 8K printers, 12K... the higher the number, the finer the print, but at the same time they are already such values where you can recognize the differences only under a microscope and then it is better to look at the printing speed, maintenance, how much consumables cost...  
 
There are more splicing programs. They have their basic and paid version. I mainly use two. As a free version. It is perfectly adequate for my needs. Otherwise, they operate on a subscription basis, and that's a sales model that I personally absolutely hate. So, first of all, I use CHITUBOX (don't read that as Shit-o-boks :-). it is no shi*. On the contrary. It was for this program that I also developed the instructions. But don't worry, you can find similar/same functions elsewhere, they just need to be named differently.

1. Dutina /  #1 Hollow


CHITUBOXu v jeho zdarma šiřitelné verzi máte dvě možnosti ohledně výplně dutého prostoru. Prostor necháte prázdný, nebo si vyberete možnost Grid 3D. Nechat prázdný prostor, pokud ho nepotřebujete třeba u tisku sudů, nedoporučuji. Možná si pamatujte, jak jsem psal, že vytvrzený resin bývá křehký a rád praská. Samozřejmě záleží na tom, jaký používáte. Právě pro zvýšení pevnosti a udržení tvaru je dobré prostor vyplnit. nepoužijete-li čirý resin, do prostoru neuvidíte, takže je vlastně jedno, jaký bude vzor vyplnění. 
 
 
With CHITUBOX in its free expandable version, you have two options regarding the filling of the hollow space. You can leave the space empty or choose the Grid 3D option. I don't recommend leaving the space empty if you don't need it, for example when printing barrels. You may remember how I wrote that cured resin tends to be brittle and tends to crack. Of course it depends on which one you use. It is good to fill the space to increase the strength and maintain the shape. if you don't use clear resin, you can't see into the space, so it doesn't really matter what the fill pattern is.
 
2. Otvor /  #2 Hole
 
Pokud udělte předmět dutý, je potřeba vykrojit otvor. Minimálně dva. Je to proto, že pak resin může sám odtékat. Pokud byste otvory neudělali, nevtvrzený resin by zůstal v modela a trvá opravdu velmi dlouho, než by vytrvdl.   K tomu totiž potřebuje UV světlo. Nesmíte také zapomínat na to, že tekutý resin je jedovatý. Proto vytištěný model pečlivě očistěte a nikam nespěchejte. Mimochodem když jsem mluvil na úplném začátku právě o tom, že se budu s vámi dělit o své chyby, tak jedna z nich se týká právě toho. Pokud očištění neuděláte dobře, zaděláte si na velké problémy. Nezapomeňte také během toho používat rukavice, brýle a masku. Na to nesmíte nikdy zapomenout. Jak udělat do modelu díru, nejdete na druhém obrázku v tomto příspěvku. Postup je označený pod číslem dvě.
 
If you make the object hollow, you need to cut a hole. At least two. This is because then the resin can drain itself. If you didn't make the holes, the uncured resin would remain in the model and take a really long time to harden. For that, it needs UV light. You must also not forget that liquid resin is poisonous. Therefore, clean the printed model carefully and take your time. By the way, when I spoke at the very beginning about the fact that I would share my mistakes with you, one of them refers to this very thing. If you don't do the cleaning well, you're going to be in big trouble. Also, don't forget to wear gloves, goggles and a mask while doing this. You must never forget that. How to make a hole in the model is not shown in the second picture in this post. The procedure is marked with the number two.

3. Podpěry#1 Supports

Na obrázku můžete vidět, jak se podpěry udělají. Tedy jak se udělají automatické podpěry. Protože je to natolik důležité téma, nebudu se tomu nyní více věnovat. Zaslouží si to samostatný článek a už teď jsem napsal textu až moc. Takže příště. Předtím však se pravděpodobně dám příspěvek o mých dosavadních chybách.

In the picture you can see how the supports will be made. That is, how to make automatic supports. Since this is such an important topic, I will not go into it further now. It deserves a separate article and I have already written too much text. So next time. Before that, though, I'll probably make a post about my mistakes so far. I am suru you will find it quite valuable.

Žádné komentáře:

Okomentovat