středa 30. ledna 2019

Shifflet Brothers - Monster Rider Challenge 3

Krásný den všem:)

    Dnes je tu první upoutávka na něco úžasného. Zasekl jsem se se totiž prvním drápkem do nové soutěže, nebo chcete-li výzvy bratrů Shiflettů.



Abych byl konkrétnější, v předešlých týdnech byla na facebooku anoncována a následně vyhlášena soutěž Monster Rider Challenge 3. Jak už číslovka v názvu napovídá, jde už o třetí soutěž nebo výzvu tohoto typu. Ty předchozí se uskutečnily v roce 2010 a 2012, ještě na jejich starém, klasickém fóru mimo facebook.

V následujícím videu můžete vidět sestřih mnoha (ne ale všech) prací přihlášených do druhé výzvy z roku 2012. Sestřih začíná na 55 vteřině záznamu...



Po delší přestávce se soutěž vrací, a to ve velkém stylu. Celé se to odehrává ve facebookové skupině Shifflet Brothers' Sculpting Forum, která má v tuhle chvíli přes 20 000 členů. 



Samozřejmě, jen menší  část  je skutečně aktivní ve fóru a v samotném sochařství, mnoho  členů se připojilo především pro možnost sledovat známé i méně známé umělce. Nicméně i tak je to obrovská členská základna, Kterou tito dva bratři dokázali shromáždit v této velmi aktivní skupině.

Bratři Shiflettovi, to je kapitola sama pro sebe. Dva snílci, které od malička okouzloval svět komiksu, temnoty a fantasy, a už jako mladí dokázali proniknout do tohoto světa nejen jako tvůrci a umělci, ale i jako zdatní obchodníci.



Dnes jsou uznávanými sochaři v žánru komiksu, fantasy, horroru a sci-fi napříč oborem a jejich jméno je známo fanouškům těchto žánrů po celém světě. Jejich práce má nezaměnitelný styl, který je opravdu velmi typický pro jejich tvorbu.



Úžasné skulptury, kterých za svou kariéru vytvořili bezpočet, si našly cestu do mnoha knih, časopisů, firem zabývajících se produkcí her nebo speciálních filmových efektů, a v neposlední řadě také do soukromých sbírek slavných filmových režisérů, jako jsou Peter Jackson a Robert Rodriquez, a jejich práce najdete i ve sbírce sira Richarda Taylora, spoluzakladatele novozélandské trikové laboratoře Weta Workshop (ano, té co vytvářela speciální efekty mimo jiné k Pánu prstenů a Hobitovi).



Pokud jste ještě neměli možnost seznámit se s jejich prací, vřele doporučuji navštívit jejich stránky zde. Nebo, pokud jste na facebooku, můžete sledovat přímo fórum, kde se mimo jiné setkáte i s legendami fantazijního sochařství, jako jsou Aris Kolokontes, Jordu Schell nebo Simon lee "Spiderzero".



Vraťme se ale k bratrům Shifletům. Právě tato dvojice přišla kdysi s myšlenkou čistě sochařské soutěže, během níž by umělci v průběhu daného času pracovali na soše jezdce na monstru. Původní myšlenka byla znázornit lidského jezdce na nějaké příšeře, ale protože to nebylo úplně jasně vysvětleno, do soutěže přicházely ruzné varianty monster riderů, kde jezdec i zvíře byla monstra. Jarrod s Brandonem pak rádi přijali i tento výklad a v pravidlech nové soutěže pak jednoznačně stojí, že monster rider je pro potřeby této výzvy COKOLI jedoucí na ČEMKOLI :).

Klukům se podařilo zajistit neskutečnou porotu, v níž zasednou:

  • Jordu Shel (specialista na Creature a Charracter design a speciální efekty, je skutečným mistrem a idolem pro mnohé sochaře)
  • James C Marsano (vítěz druhé výzvy, který mimo jiné pracuje jako freelance sochař pro DC Collectibles)
  • Virginie Ropars (Její díla jsou, jak ona říká, někde mezi sochařstvým, módním designem a ilustrací - své skulpty obléká do reálných kostýmů a mnohdy se jedná o dechberoucí výtvory) 
  • Gio Nakpil ( v současné době pracuje pro firmu Oculus, dříve pracoval mimo jiné jako supervizor pro digitální modely monster v ILM, největší a nejznámější trikové laboratoři v Americe)
  • Joe Menna (legenda digitálního charracter designu)


Vítěz druhé výzvy James C Marsano (nyní i porotce ) přišel do soutěže v roce 2012 s nádhernou skulpturou, která po právu získala prvenství...


Poprvé je soutěž dělená na kategorie. Základní rozčlenění je na digitální skulpting a na tradiční sochařinu. Zatímco první tři porotci mají na starosti sekci tradičního sochání, poslední dva budou rozhodovat o digitálních skulptech. Obě tyto kategorie jsou pak ještě rozděleny na amatérskou a profesionální. V tomto směru byla vydána spíše doporučení, takže třeba i ti, kteří už prodali nějakou sochu nebo figurku, se mohou zúčastnit jako amatéři, a na druhé straně ti z amatérských řad, kteří usoudí, že jejich práce je na profesionální úrovni, mohou vstoupit do profi kategorie. V amatérské kategorii se očekává mnohem více výtvorů, profi kategorie bude méně obsazena, ale bude v ní brutální konkurence.

Tato soutěž je pořádána jako "pleasure only". Nejsou žádné ceny, žádné odměny, pouze radost z práce a výzva k zajímavému projektu. Přesto je mnoha sochaři vnímána jako vysoce prestižní záležitost. A krom účasti samotné může vítěz získat nehynoucí slávu. Ačkoli Jarrod Shiflett to vyjádřil trochu jinak:

All Fucking Glory!!! to je doslovné znění :)

No a tomu se nedá odolat, ne? Takže jsem nastoupil do téhle rozjeté lodi. Už léta mám ideu, kterou jsem myslím v teaseru zveřejnil i tady a která se k tématu perfektně hodí. Myslím, že nazrál čas ji reinkarnovat do nové podoby. Mám ještě nějakou práci, takže nemohu začít hned. Prozatím ladím koncept a připravuji se na tuhle velkou jízdu. Budu i tady na blogu postupně zveřejňovat WIP, i když omezené. Rád bych totiž celkový dojem díla utajil, ale také chci postovat WIP. To samo o sobě bude výzva, ale bude to stát za to, alespoň doufám.

Takže se nyní se všemi loučím, a už velmi brzy přinesu příběhové pozadí  tohoto nového projektu.

A pokud jsou mezi vámi odvážlivci, které tahle neobvyklá soutěž láká, přidejte se. Stačí být na facebooku a požádat o členství ve skupině Shiflett Brothers' Sculpting Forum. A pak už zbývá jen stát se součástí jedné velké události. A neváhejte, deadline pro zveřejnění hotové nebo skoro hotové sochy je 10. Dubna (výhodou je, že model/skulpt nemusí být úplně dokončen). A  Kdo ví, kdy se podobná soutěž znovu uskuteční :).

Cheers Borek


Žádné komentáře:

Okomentovat