pondělí 10. dubna 2017

Levný a univerzální 3D manekýn



Kdo kdy zkoušel modelovat (nebo jen kreslit), dříve či později narazil na problém dodržení správné anatomie. Jedná se o poměrně složitým - tedy alespoň z počátku - proces. K tomu jsou nezbytné knihy, průvodce malování a anatomií nejen v knižní podobě, ale i na internetu. Také se dají sehnat manekýni. které v tomto směru hodně ulehčí práci. Jejich nevýhodou je, že se nejedná o snadno dostupné produkty. Dokonce i na zahraničních e-shopech. I tak je možné je doporučit, ale je pak třeba mít na paměti, že ne každý manekýn je správný. Pokud si pořídíme dobrého manekýna, který má navíc 'klouby' a umožňuje tak do určité míry vlastní nastavení konečné pózy, dostane se svým způsobem opět na začátek problém - tedy dodržení správné anatomie. Ve zkratce jde o to, že pokud se pohne v těle byť i jen jediný sval/tělo v kloubu/obratli, pohne se i zbytek těla. Na to je třeba pamatovat. Jenže jak si poradit, když nemáme žádné knihy, na internetu nevíme, co přesně hledat? A pokud už něco najdeme, jak si můžeme být jistí tím, že je to správně?
Velkou pomocí se může stát i nějaký počítačový program. A jedním z nejlepších pak je program Clip Studio Paint (známý také jako Manga Studio) / = CSP. Byť je to primárně program určený pro malování komiksu, resp. japonské mangy, byla by chyba tento program vidět tak jednostranně. 

Program - mimo dalších věcí - obsahuje i 3D manekýny a další 3D objekty. Zůstaňme však u 3D manekýnů. Ty si totiž může velmi snadno přetransformovat do takové podoby, jakou potřebujeme. Velkou výhodou je, že program jedním kliknutí (tedy zvolením dané možnosti a pak potvrzení kliknutím) si může již upraveného manekýna libovolně  prohlížet z různých úhlů. To mi přijde jako vynikající možnost. 




U manekýnů si můžeme dále vybrat jejich stínování, tvar, resp. zda chceme figurku tlustou, tenkou, svalnatou, podvyživenou...




Mezi další výhody programu patří i to, že jeho cena není příliš vysoká (byť zadarmo není) a hlavně se jedná o instalaci na vlastním počítači (program je možné pod jedním licenčním číslem instalovat na dva přístroje s tím, že ve stejnou chvíli může být aktivní jen jedna instalace) a nejedná se formu předplatného, jako je například u Photoshopu (v porovnání s ním se jedná opravdu o nízkou pořizovací cenu). Také je možné, že i narazíte na výhodnou cenu, protože na Clip Studio Paint čas od času je poskytována poměrně zajímavá sleva. Program se dá plnohodnotně ovládat myší, byť pro vlastní kreslí je mnohem lepší grafický tablet umožňující přítlak pera. To s myškou neuděláte. Jenže to už by bylo nad rámec tohoto článku. Navíc i nad rámec tohoto blogu. Za sebe mohu říci, že právě onen 3D manekýn je tou hlavní věcí, která mě 'donutila' k jeho pořízení a program doporučuji všem. Navíc si ho ani nemusíte kupovat, protože je možné si ho zdarma vyzkoušet. Program je v angličtině (a dalších volitelných  jazycích, v češtině ne).

Odkaz na stažení/domovská stránka CSP: ClipStudioPaint


1 komentář:

  1. Vypadá to hodně zajímavě, taková alternativa kloubových manekýnů pro umělce. Opravdu zajímavý, asi vyzkouším... Díky za sdílení :)

    OdpovědětVymazat