čtvrtek 14. dubna 2016

offo jugoslávským partyzánem

Vlajka jugoslávských partyzánů / Flag of Yugoslav Partisans

 Nejprve je opět třeba začít menším vysvětlením. Palo se jugoslávským partyzánem nestal, dokonce si ani nemyslím, že se k něčemu podobnému v nejbližší době chystá. Navíc by byl v takové případné partyzánské jednotce zcela sám. A to by byla vážně fuška. Jen si zkuste sami představit, že v jugoslávských horách na začátku každého měsíce musíte s kasičkou oběhnout všechny dobrovolné dárce. Ufff. Jenže musíte, protože vedle všeho dalšího jste v jednotce nástěnkář i pokladník.

 
Ale dost žertování. Partyzánské hnutí v Jugoslávii během druhé světové války bylo velmi úspěšným. I přesto, že se němečtí vojáci pomocí více než brutálních metod pokoušeli dostat Jugoslávii pod kontrolu, nikdy se jim to zcela nepodařilo a do hor v Jugoslávii se vydávali jen neradi, navíc si mohli vsadit na to, že se ne všichni vrátí.


Vůdcem jugoslávského protinacistického odboje byl Josip Broz Tito (1892 -1980). Partyzánské oddíly čelily prudkým útokům vojsk Osy (Berlín - Řím - Tokio) a nakonec byly podpořeny spojeneckými vojsky. 

J.B.Tito (right); foto: wikipedia
Palo vymodeloval jugoslávského partyzána podle fotografie.  Partyzán na fotografii nemá žádnou pravidelnou uniformu, to by ani nebylo možné. Jak je v podobných případech běžné, má na sobě vše, 'co dům dal'. Ovšem zároveň vše maximálně funkční. To samé platí i o jeho výzbroji - pokud je možné o nějakém kulometu říci, že je to jakýsi táta moderních kulometů, je to německý MG-42 (mezi podobné legendární zbraně patří například i americký kulomet M1919 Browning či útočná puška AK-47 Kalašnikov). Kulomet MG-42 si získal velkou oblibu mezi německými vojáky a velký respekt u protivníků všude tam, kde byl nasazen. Ve spojení této spolehlivé zbraně (to se o přímém předchůdci MG-34 říci rozhodně nedalo) a propracovaným složením a funkčností německého kulometného oddílu se tento kulomet stal pravým postrachem na bojištích. Protože byl hojně vyráběn, dostal se i do výzbroje protivníků Wehrmachtu. Mezi ně patří i offův partyzán.


Producentem busty je firma United Empire Miniatures.

Žádné komentáře:

Okomentovat