čtvrtek 25. srpna 2011

Vlastní práce s dvousložkovými tmely

Při práci s dvousložkovými tmely zjistíme, že nějakou dobu - většinou v řádu hodin - trvá, než tmel vytvrdne a my můžeme pokračovat v práci na figurce. Pokud bychom to nedodrželi, velmi pravděpodobně si již vymodelovanou, avšak nevytvrzenou, část poničíme a musí ji udělat znovu. Tmel se většinou připravuje v poměru 50:50, kdy polovinu představuje tvrdidlo a druhou polovinu resinová složka. Pokud přidáme více tvrdidla, výsledný tmel bude sice odolnější hrubšímu zacházení (ať žijí otisky prstů, chtělo by se zvolat, jenže nejsme v soudní laboratoři), ovšem nebude také tak dlouhou dobu opracovatelný.
I bez toho si musíme uvědomit, že asi tak do půl hodiny připravený tmel ztrácí své vlastnosti - přestane se 'lepit' k podkladu - a i proto je lepší připravit raději menší množství tmelu v několka dávkách, než velké množství tmelu v množství, které nestihneme zpracovat.

Jakmile však vymodelujeme to, co jsme vymodelovat chtěli, nastává jiný problém - tmel musí řásně vytvrdnout. Jak jsem psal v úvodu, trvá to několik hodin. Jenže ty než uplynou, je to nepříjemné zpomalení práce. Někdo to řeší tak, že má rozpracováno několik částí a proto nějaké 'prostoje' vyrazně nepocítí. Někdo jiný pak umístí zpracovanou část pod zapnutou lampičku, které vedle toho, že krásně svítí, také krásně hřeje. U malých částí je to postačující řešení. Přesto musíme chvíli počkat. Navíc lampička není tak dobrý tepelný zdroj, aby správně prohřála celou vymodelovanou část. Je dobré se podívat po jiném zdroji tepla.


Na pečící troubu můžeme rovnou zapomenout (o zapékacích hlínách a nebo tedy přesněji 'Polymerových hmotách' - díky HB :) až jindy). Dvousložkový tmel zapéct můžeme, ale tyto tmely k tomu nejsou určeny, navíc je to neekonomické. Co mi napoak přijde jako naprosto geniální pomůcka, kterou můžeme mít na stole vedle sebe, navíc se dá plynule regulovat - pokud si tedy nějakou takovou koupíme - a hlavně dovolí takřka plynulou práci na stále stejné části modelu, je ohřívač depilačních vosků. Wax heater. Na jednu stranu se jedná o vyšší investici - pokud si tedy ohřívač kupujeme v ČR, přes kamarádku jsem ho v Anglii sehnal za méně než poloviční cenu - která ovšem více než vynahradí trampoty s opravdu unavným čekáním do druhého dne, kdy je tmel správně vytvrzený. Samozřejmě někdo, kdo si čas od času zatmelí škvíru mezi dvěma špatně přiléhajícími díly jedné figurky, by jen zbytečně utrácel. Tam lampička postačí. Ovšem jinak... Pokud se pro koupi ohřvače depilačních vosků rozhodneme, musíme si dát pozor na to, aby přístroj umožňoval regulaci teploty. Nemusí být nutně plynulá.


Míchání jednotlivých druhů dvousložkových tmelů
 

Navzájem promíchat jednotlivé druhy tmelů můžeme. Mírně tím i změníme vlastnosti výsledného mixu. Jen je dobré si pamatovat, že nejprve smícháme dohramady dvě složky stejného tmelu a terve výsledvou směs promícháme se stejně připravenou směsí tmelu druhého. Pokud to děláme poprvé, důrazně doporučuji si to na malém množství vyzkoušet.Tmel nanášíme nejlépe kovovými nástroji. To rozhodně není podmínkou, je však důležité, aby použitý nástroj byl tvrdý tak, abychom na něj mohli přitlačit. Použít můžeme buď nástroje k tomuto účelu prodávané (ty jsou vpodstatě shodné se zubařskými nástroji), nebo si může potřebný nástroj samo vyrobit. Může použít špendlíky, děrovače, drátky... je to jen na nás. Pro vyhlazení pak použijeme štětec. Podrobnější článek o modelářských nástrojích můžete očekávat.

Aby se tmel nelepil k nástroji - což je věc jednoznačně nežádoucí -  nástroj navlhčíme vodou, White Spiritem, lihem, případně ho můžeme jen naslinit. S množstvím vody to  nepřeháníme! Pokud použijeme velké množství vody, tmel se začne rozpadat, případně se změní v bláto. Chceme-li vyválet větší část - například plachtu na nákladní auto - použijeme prášek z krejčovské křídy.

1 komentář: