neděle 23. července 2023

Napoleon - malování 3-D tisku / painting a 3D print WIP


Malování 3-D tisku je v podstatě velmi podobné malování resinu. Tedy vyžaduje důkladné očištění toho, co budeme chtít malovat. Vzhledem k tomu, že se jedná o 3-D tisk, tak odpadá riziko toho, že by byl výtisk mastný. Resin mastný není a díky tomu, že výtisk důkladně vyčistíme isopropylalkoholem/vodou, tedy tím, čím, je nutné použitý resin vyčistit,  tak se mastnoty nemusíme bát. I vodou omyvatelný resin se dá omývat isopropylalkoholem, jenže pak to postrádá smysl použití vodou omyvatelného resinu. 
 
Painting a 3-D print is essentially very similar to painting resin. So it requires a thorough cleaning of what we want to paint. Since it is 3-D printing, there is no risk of the print being greasy. The resin is not greasy and thanks to the fact that we clean the print with isopropyl alcohol/water, i.e. what is necessary to clean the resin, we don't have to worry about grease. Even water-washable resin can be washed with isopropyl alcohol, but then it misses the point of using water-washable resin.
 
Jakmile je - odteď budu mluvit o bustě Napoleona - busta řádně očištěná a vytvrzená, nastříkáme jí základovým sprejem. Vzhledem k drobným detailům doporučuji použít buď klasický sprej k tomu určený, nebo použít stříkací pistoli. Samozřejmě jde použít i klasický štětec, jenže tam je třeba pracovat opatrně, protože hrozí zalití detailů.
 
Once - from now on I will talk about the bust of Napoleon - the bust is properly cleaned and hardened, we spray it with a base spray. Considering the small details, I recommend using either a classic spray designed for this, or using a spray gun. Of course, you can also use a classic brush, but you have to work carefully there, because there is a risk of flooding the details.
 
Když barva zaschne - pozor, musí být řádně zaschlá, ne jen na povrchu -  můžeme aplikovat první, základní, vrstvu. A to opět štětcem či stříkací pistolí. Raději několik vrstev po sobě, než jednu, která zalije detaily. Jedná se o něco, co se v podstatě nedá odstranit jinak než kompletním odbarvením. Pak maluje tak, jak jsme zvyklí. Ale o tom až příště.
 
When the paint dries - be careful, it must be properly dry, not just on the surface - we can apply the first, basic, layer. Again with a brush or spray gun. I prefer several layers in a row rather than one that covers the details. This is something that basically cannot be removed other than by complete bleaching. Then we paint as we are used to. But more about that next time.
 
Co jsem se dnes naučil / What did I learn today?
 
  •  7. Resin není mastný, je třeba s ním pracovat opatrně, protože je    tvrdý a relativně křehký.
  •  8. Než začneme malovat, je třeba aplikovat základní podkladovou vrstvu.

 

  •   #7 Resin is non-greasy, but must be handled with care as it is hard  and relatively brittle.
  •   #8  Before we start painting, we need to apply a base layer.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat