sobota 28. března 2015

Terén pro wargaming - kopec / Wargaming terrain - the hill

Po delším experimentováním jsem došel k následujícímu postupu, jak vymodelovat věrný terén, kopec, skalku na modelový podstavec, či pro wargamingový terén. Tento postup představuje jaký si základ, který takřka vždy používám u svých podstavců. Postup jsem se snažil podrobně zdokumentovat a následně napsat co nejsrozumitelnější 'kuchařku'. Přesto se neváhejte zeptat, pokud by vám nebylo něco jasné - nejrychlejší je zanechání zprávy pod článkem. Můžete také využít email.

This SBS describes way how I create terrain for my bases. You can use it even for you wargaming terrain. I hope it clear and very easy. Don't hesitate to ask if there is anything you wanna know.

Montážní pěna / PUR foam spray

Při modelování terénu se mi nejvíce osvědčila montážní pěna. Jednak je levná - sprej stojí cca 80,- Kč, tvoří dostatečně nadýchaný a přitom lehký objem. Sprej je také dostupný - v každé prodejně . Jedinou nevýhodu má v tom, že než se pěna vytvrdí, je extrémně lepivá (!) a proto všem doporučuji, aby se alespoň během prvního použití řídili návodem. 

Making terrain... after many attempts I found the PUR foam spray as the best way how to create volume for my bases, wargaming table. This spray is quite cheap and it is quite easy to buy it. If you have never used it before, read the instruction carefully!

Montážní pěnu doporučuji nastříkat třeba na novinový papír, či dlaždičku, kterou jinak můžete používat třeba jako paletku. Jak jsem řekl, tak opravdu velmi lepí. Jakmile se však vytvrdí, není problém ji řezat, brousit, barvit...

After it is hard, you can cut it, paint it... It is on you. Just be careful - brfore it is hard, it is very adhesive.

Na fotografii vidíte, že odřezané kousky jsem použil na domodelování výsledného tvaru kopce - nalepil jsem je disperzním lepidlem zejména ke spodním hranám kopce. Vůbec se nemusíte starat o to, zda jste je nelepili přesně. V dalším kroku uvidíte sami proč.
 
You can use previously cut off pieces to achieve better shape of the hill. I used a PVA glue and plastic card. There is no need to work carefully - you see why in the next step.


V dalším kroku totiž povrch přelepíme vlhkým ubrouskem. Jednak tím dojde k zafixování povrchu, navíc nám to umožní další modelaci povrchu kopce. Protože pracujeme c papírovým ubrouskem a vodou, používáme disperzní lepidlo.

In this step you glue a wet (!) paper tissue onto the surface of the hill (on the dry foam) with PVA glue. I recommend you to start modeling the surface during this phase.      


Práce s Milliputem / Sculpting with Milliput

Základ kopce máme hotový a nastává to nejlepší. Tedy modelování povrchu. Ne nadarmo se říká, že to nejlepší přichází na samotný konec.  Je nezbytné si práci rozdělit na jednotlivé části tak, aby vymodelovaný kus povrchu řádně zatvrdl a teprve pak se pustit do další části. Opravdu není kam spěchat. Jakmile Milliput jednu vytvrdne, už se s ním manipulovat nedá jinak než vrtání a řezáním. 

Great! The basic shape is done and we can start sculpting the surface with the Milliput epoxy putty. Dividing the job into several phases is very important. Let one finished phase dry and start working on the new one after the previous one is hard!

Pro ztvárnění povrchu podobného skále je nejsnadnější kulička z alobalu, kterou natupujeme měkký povrch z hmoty Milliput. Samozřejmě existuje velké množství tvarů skal, ale k těm se dostaneme zase někdy příště. Pokud tedy o to budete mít zájem.

A ball of alluminium foil is one of the most easy way how to achieve 'rocky-like' surface. You just press it into soft Milliput.



Poděkování / Acknowledgement

Tento článek vznikl díky spolupráci s firmou DecoDance, prodejcem (nejen) hmoty Milliput.


Příště / Next


(a nejen to... ;-) / & many, many, more.... stay tuned)



Žádné komentáře:

Okomentovat