úterý 4. listopadu 2014

offo & The Driver


SAS jeep; foto: militarymodelling.com
Mezi velmi známé fotografie zobrazující vojáky z druhé světové války náleží bezesporu i ta, kde je řada těžce vyzbrojených jeepů upravených pro potřeby (tehdy) nové jednotky SAS.

http://www.acant.org.au/Articles/VickersMGs_files/VGO.jpg
Vickers-Berthier; foto:acant.org.au
Upřednostnit přesun po vlastní ose se rozhodl zakladatel SAS Sir Archibald Stirling po neúspěchu výsadkové operace, která znamenala pro SAS velké ztráty. Tyto jeepy byly vyzbrojeny .50 kulometem Browning (M2) - 12.7 x 99 mm NATO a kulomety .303 (7,7 mm) Vickers-Berthiers (tyto kulomety byly během druhé světové války využívány právě zvláštními jednotkami) a .45 Thompson. 

'fifty-cal'; foto: wiki
Těžký kulomet M2 Browning byl zaveden do americké výzbroje ve třicátých letech  a i přes snahy o jeho nahrazení a (dočasné) zastavení výroby, se používá dodnes. Pokud někdo hrál například hru Call of Duty, pak nepochybně slyšel volání vojáků po tom, že potřebují munici do 'fifty-cal'. Tím je právě myšlen tento těžký kulomet, který tuto svou přezdívku získal podle své ráže.
Edward Mac Donald

Offo v rámci triptychu SAS pro firmu MMM vymodeloval bustu Edward Mac Donalda. Na přiložených fotografiích ho můžete vidět jak za volantem jeho jeepu, tak i se zakladatelem SAS sirem Stirlingem.

Mac Donald & Stirling






Lieutenant Edward Macdonald was a SAS driver very well know from pictures taken in North Africa where SAS fought against Germans and Italians in January 1943. They used modified American desert Willys Jeeps MB known as SAS Jeeps. Those Jeeps were heavily armed (see the video above). They were mounted .303 Vickers machine guns to heavy machine gun  (famous) 50cal Browning M2.

Offo sculpted this man for the MMM company as a 1/9 bust as second part of the SAS triptych.


Žádné komentáře:

Okomentovat