neděle 5. října 2014

3D tisk & eDay 2014

Štír je vytištěný na tiskárně Solidscape
 Na výstavě eDay, která proběhla poslední zářijový víkend v pražském obchodním centru Galerie Butovice, byly k vidění nejen vystavené modely, ale také dva stánky s 3D tiskárnami, respektive s výrobky z těchto tiskáren a software, který pro vlastní tvorbu potřebujete.

V prvním stánku byly k vidění (viz. přiložené video) tiskárny Cube PRO Trio. Cenově se tyto tiskárny pohybují (čerpám z dostupného letáku) od necelých 70.000,- korun do necelých 121.000,- Kč. Tedy na jednu stranu se rozhodně nejedná o věc, kterou bychom mohli najít na stole každého druhého modeláře, ovšem je třeba také říci, že se vzhledem ke kvalitě výsledného tisku nejedná o žádnou špičku v oboru. Předchozí větu rozhodně nechápejte jako něco namířené proti technologii 3D tisku. Naopak si myslím, že je to velmi zajímavý doplněk 'klasického' sculptingu. V současné době mi zkrátka pořizovací náklady na podobnou hračku přijdou více než vysoké. Ovšem v dobách svého začátku, kdy se o vypalovacích mechanikách CD (nikoli DVD!) skoro ani nemluvilo, se mechanika  do PC, která by byla schopná přečíst CD, prodávala za více než 10.000,- tehdejších korun. V současné době ji neseženete (doba zkrátka pokročila) a místo toho si za necelé tři stokoruny můžete dopřát DVD vypalovačku. Uvidíme tedy, zda se něco podobného bude opakovat i u 3D tiskáren.




Nepovedené výtisky...
Na ceně 3D tiskárny se do značné míry podepisují i použité licence, resp. patenty. Byť je tedy na jednu stranu dobré, že mnohé z nich vypršely a jak jsem se dozvěděl, tak již cenu tiskárny příliš nezatěžují, tak místo toho dochází k něčemu trošku jinému. Snad se na mne nebude žádný odborník zlobit, když to pro představu přirovnám k místnosti plné skvělých vynálezu, jejichž použití je navíc takřka bez poplatku, ovšem nemálo zaplatíte za to, abyste mohli dveře od té místnosti otevřít. Jak se v životě otevírají dveře, každý ví, jenže v tomto případě za to zkrátka musíte zaplatit.

Vedle již zmíněných 'levných' tiskáren jsou dostupné i opravdu špičkové tiskárny, které dokáží tisknout nejen pomocí nataveného plastu (FDM - Fused Deposition Modelling - technologie) a SLA (Stereolitography) technologií, které tisknou pomocí tzv. sintrování (SLS - Selective Laser Sintering). Dalo by se říci, že v současné době se dá tisknout do takřka libovolného materiálu - tedy kov (zlato), plast, sklo, čokoláda, kukuřice...). Největší překážkou je však cena. Z toho důvodu bych řekl, že ty opravdu perfektní 3D tiskárny na stole vedle PC jsou otázkou vzdálené budoucnosti. Ovšem již v této době jsou dostupné služby, díky kterým se můžete k těmto profesionálním tiskárnám dostat. 



Pozn.: V čísle 8/2014 časopisu Modelář naleznete zajímavý článek 'Aditivní výroba' od Jiřího Nováka.

1 komentář:

  1. Samozřejmě, že takové 3D tiskárny nemůžou dosáhnout kvalit tiskáren např. od HP, ale už jsou to celkem slušné stroje, na kterých se dá vyzkoušet plno věcí.

    OdpovědětVymazat