pondělí 9. ledna 2023

Kolekce Marvel 2023


 
Nejprve musím napsat, že tato kolekce - tedy figurka v měřítku 1:16 (tedy v milimetrech se jedná o 190,5 mm) - má obsahovat vždy jednu figurku, plakát, několikastránkovou brožuru formátu A4 o tom, v jaké filmu se postava vyskytuje, kdo ji případně hraje a v jaké filmu se vyskytuje.



Z tohoto pohledu snad zajímavé informace, jenže zároveň jde o něco, co se všeobecně ví, tedy je to vlastně zcela zbytečné. Pokud si kolekci předobjednáte, pak dostane plechovou krabici na tyto brožury. Vzhledem k tomu, že u kolekce se plánuje sto dílů, tedy sto figurek, jedna plechová krabice bude zcela nedostatečná.

Figurky

foto: deAgostini

Figurky jsou zpracovány jako 3D modely, tedy jsou poměrně detailní, zvláště na měřítko, a skutečně profesionálně zpracovány. Z tohoto pohledu k nim nemám žádné výhrady. Snad jen že se mi - vycházím jen z prvního čísla a figurky Iron Mana - nepřijdou proporce příliš věrné. Přijde mi hubený a vysoký. Co se zvláště nepovedlo, je přilba, kterou má v ruce. Ta by mu totiž dosahovala někam pod nos. Pokládám to za velikou chybu, která figurku zcela sráží. Navíc se jedná o chybu zcela zbytečnou. Něco podobného se sice může přihodit, jenže patří to do kategorie 'Oprava nutná'.

Figurka je vytištěna (možná odlita, nebyl jsem u výroby, master je však vytvořen v počítači podle fotografií). Na stránkách firmy naleznete informaci, že byly odlity z 'metalické pryskyřice'. No ať již tím je myšleno cokoli, tak figurka působí robustním dojem a něco váží. Tedy jako hračka by něco vydržel. Tomu však bude věnován další odstavec.

Zpracování figurky: 2/10

Nabarvení figurky


Tak takhle nevypadá! foto: Marvel
 
Na figurce se mi líbí použité barvy. Ty se docela povedly. Hlavně tedy metalická červená. Ovšem i zde se najdou chyby. Třeba zdroj energie má, tedy ve filmu to tak bylo, zářit namodralým světlem. To se v tomto případě nekoná. Stejně tak energetický zářič v natažené ruce. Tady jde totiž o to, že použitá barva, tedy jasná bílá, v daném měřítku evokuje když ne přímo světlo jako mají třeba auta, tak nějakou bílou samolepku. Měli zvážit i velikost a tomu přizpůsobit i barvu. 
S tím souvisí i použití stříbrné, která vypadá jako barva chromu. Jenže proč vlastně? Zcela jiný odstín stříbrné. Takhle totiž vypadá ploše a díky tomu vlastně nepatřičně.
Zlatá barva je docela fajn, jenže v tomto měřítku se světlo na zlaté v tak velké ploše jasnou stříbrnou nedělá. 
Tvář a vlasy - Představitel Iron-mana Robert Downey Jr. má tmavě hnědě vlasy. Na Jenže na figurce použitý odstín barva jsou světla. Tedy já bych to tak dělal. Základ však musí být tmavší. A na figurce po nějakém stínování stopy prakticky nenajdete.
Snad je u tváře. Mým dlouhodobým problém, a jak jsem viděl, tak zdaleka ne jen mým, bylo a je, že jsem se do značné míry vyhýbal kontrastům. Tvář pak působí ploše a nevýrazně. Takový učeň z vápenky. Zde se alespoň zdařile (jo, jo, to se mi líbí) pokusili  o stíny u vrásek na čele. Co naopak působí, jak já říkám hračkoidně, jsou oči. V základu proti nim vůbec nic nemám, jsou docela povedené. Co je však opět zcela degraduje, to je orámování černou barvou i na dolních víčkách. Iron-man si oči nemaloval, není to ani žena, takže skutečně působí divně. O vousech se dá řící to samé jako o vlasech.

Přitom nevědět, jaké možnosti jsou, snad bych nad tím i mávl rukou. Takto ale ne.
 
Figurka - malba: 1/10
 
Ceník
Uznávám, že si asi říkáte, že jsem velmi přísný, jenže jelikož tohle je hromadná výroba, mám za to, že se jedná o předraženou věc. Tedy pokud by to mělo stát 69,- Kč, tak proč vlastně ne. Jenže odívejte se na ceník. 

K tomu si uvědomte, že předpokládaný počet čísel je rovných sto. Zkrátka si za uvedou část v ceníku 'č.3 a následující' přidejte dvě nuly. No a zaplatit v trafice necelých 37.000,- Kč, resp. 29.900,- Kč za tuto kolekci je z mého pohledu strašně moc. Rozhodně je lepší si za tu cenu koupit něco jiného, případně si nechat vytisknout figurku, jako chcete, která se vám líbí a nechat si ji namalovat. 

Celkové hodnocení: 2/10; Nedoporučuji!

 

Jenže co když to chcete jako hračky pro děti? Nejprve si tedy uvědomte, kolik figurek má být. Sto. A to skutečně není málo. Už proto, že dětský zájem může rychle opadnout. (No nebo také ne, jako třeba u mne 😎, ale i to se časem velmi změnilo a už si hodně figurek dovedu vymodelovat sám a vlastně mi ani nic jiného nezbývá, když nejsou.) Také jsem sice napsal, že figurky sice něco vydrží, jenže jestli máte agresivnější děti, případně by stačilo, kdyby někdo Iron Manovi  někdo šlápl na nožičku, ručičku, nečekal bych nic jiného než 'křup' a je po ptákách (on skutečně ve filmu létal!). Tedy pro malé děti je to zcela nevhodné, pro náctileté tak možná napůl, jenže tam se blíží doba, kdy budfe zájem o něco jiného, pro sběratele vůbec nejlepší, jenže výtky ke zpracování, skladnosti, počtu, nabarvení, ceně... platí naopak o to více. Konečné rozhodnutí je stejně jen a jen na vás.

PS: Protože všichni máme určitou představu, jak má vypadat člověk, figurky u vás podle všeho nezabodují. Tedy s výjimkou Groota, Rocketa a nehumanoidních mimozemšťanů. Co jsem viděla na fotografiích, tak právě Groot se povedl. Ovšem dávat za něj v trafice 369,- Kč... zase tak moc se nepovedl.


Kde koupit: v trafikách a na DeAgostini.

Žádné komentáře:

Okomentovat