čtvrtek 11. září 2014

Glory in Waterloo

Richard Ansdell: The Fight For The Standard (foto: Wikipedia)

Firma MMM je už na tomto blogu díky bustám od offa známá. Také jste zde již mohli vidět i namalované figurky od Gellatly 'Gellso' Granta. Pokud jste se také již někdy podívali na jejich web, zjistili jste, že vydávají i figurky a busty od dalších autorů. A nemálo z nich  má i nějaký vztah k britské historii. Osobně se mi právě to velmi líbí. Anglická/britská historie je bohatá dost na to, aby figurek mohlo utěšeně přibývat. 

Díky Grantovi, který mi laskavě poskytl fotografie své poslední dokončené práce - jedná se o boxart -  si nyní můžete prohlédnout bustu podporučíka Charlese Ewarta, který do dějin, těch britských nepochybně, vešel jako ten, kdo (ještě jako seržant skotských dragounů) ukořistil bojovou zástavu s orlem (pozn.: od roku 1804 byly na všechny barevné vlajky a zástavy umísťováni pozlacení bronzoví orli) v bitvě u belgického městečka Waterloo v červnu 1815. Vedle toho, že tato bitva znamenala konec napoleonských válek, přinesla Británii velké vítězství a Charlesi Ewartovi nehynoucí slávu a nám jeho bustu. Právě chvíli, kdy se zmocnil francouzské zástavy, zobrazuje jeho busta od MMM.


Scottish ensign Charles Ewart (1769 – 1846) was a soldier of the Royal North British Dragoons (aka Scots Greys). He became famous for capturing the regimental eagle of the 45e Régiment de Ligne (45th Regiment of the Line) at the Battle of Waterloo.... That's what we can find out on pages of Wikipedia and that's what we can see on the bust produced by MMM. I'm sure you agree the boxart is something what can make us (not)to buy. In this case - boxart painted by Gellso 'Gellatly' Grant - it almost force us to do it. I have to say the flag, or how he painted the flag, is something what has really caught me. I'm sure you have the same feeling.  










Žádné komentáře:

Okomentovat