úterý 15. října 2024

AK-interactive Frost Effect



Frost Effect od AK interactive se mi v první chvíli zdál jako něco, co sice hezky vypadá, ale nebude to nic převratného. Přesto, nebo snad právě proto, jsem si jeden koupil a vyzkoušel. 

1) Vypadá skutečně hezky. V tomto si můžete být jistí. Pořizovací cena je příjemná a nic tím v podstatě neriskujete. 

2) Je to opravdu zajímavý efekt, jenže má své nedostatky. Raději bych měl napsat, že je lepší nemít přehnaná očekávání.

Nedostatky, háčky a zádrhele.

1) Než budete tento efekt používat, musíte se ujistit o tom, že povrch, na který efekt nanesete, musí být pevný a nesmí sát. Na savém povrchu se totiž jen vsákne a neudělá vůbec nic. Konzistencí totiž připomíná silně naředěné bílé lepidlo jako je třeba Herkules, lepidlo na dřevo od firmy Soudal... zkrátka PVA (tedy bílé) lepidlo.

2) Právě s tím souvisí i obtížnosti nanášení tohoto efektu. Musí se skutečně jednat o plochu a platí, že čím více efektu použijete, tím více ojínění získáte. Opravdu je to nutné zkusit. Díky tomu můžete i ovlivňovat velikost, resp. požadované měřítko. To však skutečně chce cvik. Pro první pokus radím raději více než méně.

3) Zaschnutí a vytvoření efektu ojínění trvá několik hodin! Třeba co vidíte na obrázku, se při pokojové teplotě vytvořilo během noci. 

4) Již jsem zmínil savý povrch. Na fotografii můžete vidět, že efekt nanesený v poměrně velkém množství (v podstatě louže) se z větší části vsákl do neošetřeného dřeva a vzniklá kapka sice vytvořila lehký efekt námrazy, ale abych byl upřímný, vypadá jako zaschlé vápno.

5) Nechci následující věc označovat za chybu, protože vychází z podstaty vzniku efektu námrazy. Jedná se totiž o to, že námraza se tvoří do plochy. Nikoli do prostoru. Velmi dobře je to vidět jak v připojeném videu od AK-interactive, tak na stránce věnované produktu. Tam naleznete i fotografie. S tím musíte počítat a přizpůsobit k tomu práci. Zkrátka mnohem lépe se bude vyjímat na tabulce z čirého platu, které bude představovat okno, než třeba na tyči od zábradlí.

6) Jako poslední musím uvést velkou křehkost. Zatím mám výrobek jen krátce a nezkoušel jsem vzniklý efekt nijak fixovat. Přesto dopředu musí říct, že mi to nepřijde moc reálné.


S tímto efektem jsem celkově spokojen a je to další způsob, jak oživit nejen podstavec.



Kde koupit:

AK-interactive / vlastně libovolný obchod, kde seženete produkty AK-interactive. 

Pozn: V době, kdy jsem psal tento článek, se mi nepodařilo najít žádnou českou firmu, která má tento efekt skladem. Všude vyprodáno. Podle mých zkušeností je však otázka času, kdy ho opět někde najde. Ne nebo budete mít více štěstí při hledání.

středa 9. října 2024

Mozkožroutka Ruth a trojplošník / Ruth the Braineater & triplane

 

 

V Mladé Boleslavi v sobotu proběhl 49. ročník místní modelářské soutěže. A zároveň to byl i důvod, proč jsem vše dal na druhou kolej. Soutěž je za mnou, stejně tak i e-day, fotografie již čekají na zveřejnění. Protože boleslavská soutěž proběhla v místním leteckém muzeu Metoděje Vlacha, nebyly modely to jediné, co zde bylo. Třeba i unikátní (jsou jen dvě taková letadla na světě) přesné kopie  v měřítku 1:1. Britský trojplošník byl postaven podle dobových plánů a protože se nemusel řídit pravidlům pro ultralighty, kdy se musí jednat o zmenšenou kopii.